Nyitókép: Pexels.com

Roppant fontos kérdéskörre fókuszál a Semmelweis Egészségnap

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2020. március 6. 17:17
A gyermekbalesetek megelőzése áll majd a szombati rendezvény középpontjában.

Egyéves kor feletti gyermekeknél az egyik vezető halálok a baleset, ráadásul ezek legnagyobb része otthon történik, pedig odafigyeléssel, a lakás biztonságos kialakításával elkerülhető lenne - hívja föl a Semmelweis Egyetem közleménye. A leggyakoribb balesetek közé sorolható az úgynevezett magasból esés, fogalmazott az InfoRádiónak Györgyi Zoltán, a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika orvosa.

„Pici babák is tudnak magasból esni, ha nem szentelünk kellő figyelmet rájuk.

Forrázások, égési sérülések, áramütés is előfordulhat, ahogyan sajnos a mérgezések is elég gyakoriak.

Tehát nem rejtjük el megfelelően a tisztító- és mosószereket, illetve a gyógyszereket – emelte ki a szakember. – Kint a szabadban mindenféle biciklis és kismotoros balesetek, trambulinról esések a jellemzők. A nyári szezonban pedig, nagyon szomorú, de elég gyakoriak a vízbe fúlásos balesetek, ezért nyomatékosan fel fogjuk hívni a szülők figyelmét, hogy ne hagyják a gyerekeket őrizetlenül, akármilyen kicsi is a medence, vagy akármilyen sekélynek gondolják a vizet, mert a kisvízben is megtörténhet a baj.”

Drogfogyasztás miatt is történhet gyermekbaleset, tette hozzá Györgyi Zoltán.

„Pici gyerekek véletlenszerűen is fogyaszthatnak kábítószert, amennyiben a szülők élnek ezzel, láttunk már erre példát. A kamaszok esetében pedig már egyértelműen a szándékosan elfogyasztott kábítószeres mérgezések tapasztalhatók, ennek minden vonatkozásával – magyarázta az orvos. – Esetükben a megelőzést az összetartó, meleg családi háttér és a megfelelő attitűdöknek a kialakítása tudja jelenteni.”

A Semmelweis Egészségnapok március 7-i, Prevenció a gyermekgyógyászatban című rendezvényén az érdeklődők képzett szakemberektől kaphatnak gyakorlati tanácsokat a biztonságos otthon kialakításával kapcsolatban, de a csecsemők újraélesztését is el lehet sajátítani. A szombati rendezvényen a leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokkal, a cukorbetegséggel, valamint az egyre több gyermeket érintő elhízással összefüggésben is interaktív bemutatókkal, állapotfelmérésekkel és előadásokkal készülnek a szervezők.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötött, amelyet a semmelweis.hu/250/semmelweis-egeszseg-napok oldalon lehet megtenni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rendkívül fontos témára fókuszál a Semmelweis Egészségnap
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Prevenció a gyermekgyógyászatban – Györgyi Zoltán orvos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást