Nyitókép: MTI Fotó: Mónus Márton

Koronavírus: felhívást tett közzé a vérellátó

Infostart
2020. március 2. 15:00
Az általános megelőző intézkedések betartásával a véradások lebonyolítása nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus szempontjából.

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatja a véradások szervezésére lehetőséget biztosító partnereit, hogy a véradások megtartása az általános megelőző intézkedések betartásával biztonságos, a véradások lebonyolítása nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus szempontjából – írják.

A vérellátó emlékeztet, Magyarországon a mai napig nincs kimutatott koronavírus.

Amíg magasabb fokozatú egészségügyi járványügyi intézkedések nem lépnek életbe, elégséges megtartani az általános megelőző intézkedéseket,

amelyeket egy influenzajárvány esetén is használnak. Ilyenek például a fertőtlenítő kézmosás egyszer használatos papírtörlők használatával, közös helyiségek rendszeres szellőztetése, rendszeres takarítás a közösen használt tárgyak fertőtlenítésével, lehetőség szerint kézfertőtlenítő adagolók elhelyezése a közös helyiségekben, a bejáratoknál, a munkatársak és ügyfelek részére.

Miután a vérrel történő vírusátvitel elméleti lehetősége fennáll, így a kockázat minimalizálása érdekében a véradók kivizsgálásakor azt az általános szabályt alkalmazzák, hogy akinek lázas megbetegedése volt, azt 14 napra, illeve. aki a koronavírus szempontjából kockázatos területről tért vissza, vagy felső légúti fertőzéssel-, tüdőgyulladással-, influenzával illetve igazolt koronavírus fertőzéssel kezelték, azt a véradót

30 napra ki kell zárni a véradásból.

A kizárással érintett területeket folyamatosan frissítik az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.

A szolgálat kiemeli, a Nemzeti Népegészségügyi Intézet körlevele alapján emlékeztették valamennyi dolgozójukat a megelőző intézkedések jelentőségére. Az OVSz szakmai vezetése pedig a továbbiakban is nyomon követi és elrendeli a hazai- és nemzetközi útmutatásokat, amelyek a biztonságos vérellátás feltételeit kívánják megőrizni, annak érdekében, hogy az egészségügyi intézmények számára folyamatosan biztosítani tudjuk a vérkészítményeket, amelyek nélkül számos beteg felépülése vagy élete válságba kerülhet.