Egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt - a nap hírei

Infostart
2020. január 19. 21:55
A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójára emlékeztek a Dohány utcai zsinagógában. Hazaszállították az Iránban lelőtt utasszállító ukrán áldozatainak földi maradványait. A líbiai fegyverembargó betartásában állapodtak meg a konfliktusban érdekelt országok. A nap legfontosabb hírei január 19-én.

A zsidóüldözés szavakkal, ideológiákkal, írásokkal, a közbeszéd megváltozásával kezdődött – jelentette ki a Dohány utcai zsinagóga főrabbija a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Frölich Róbert azt mondta: ezek a gondolatok jelölték ki az utat a gettó létrhozásáig. Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy minden generációnak el kell gondolkodnia a múlt bűnein.

A magyar identitás és kultúra legmeghatározóbb elemének nevezte a Himnuszt a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád a magyar kultúra napja alkalmából Kölcsey Ferenc szatmárcsekei síremlékénél tartott megemlékezésen azt mondta: a Himnuszban benne vannak a viharos évszázadok tragédiái, mementói, a nemzet esendősége, de ugyanúgy benne van a megrendíthetetlen hit is.

Az adóügyekért felelős államtitkár szerint egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt. Az idén évi 96.600 forint jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít, például laktóz- vagy gluténérzékenyek. A visszamenőleg is járó kedvezménnyel tavaly óta már több mint 110 ezren éltek.

Azonnali gyorssegély folyósítását sürgeti az egészségügynek az LMP. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt országos elnökségének titkára azt mondta: a 300 milliárd forintos juttatás fedezné a munkavállalók bérének emelését és a szükséges beruházásokat. Úgy vélte: a kormány az elmúlt tíz évben hagyta teljesen lepusztulni az ágazatot.

A cirkuszművészet nemzetközi nagykövete címmel tüntették ki Fekete Pétert. A kultúráért felelős államtitkár a Monte-carlói Nemzetközi fesztiválon vette át a Világ Cirkuszművészeti Szövetsége által adományozott elismerést az európai cirkuszművészet megújításáért, a művészeti ág társadalmi üzeneteinek kidolgozásáért, a cirkuszpedagógiai programok kitalálásáért.

A 14 évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. A tragédia helyszínén emelt obeliszket Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter és Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter koszorúzta meg. A település mellett 2006. január 19-én zuhant le a szlovák légierő csapatszállító repülőgépe, amelyen a koszovói békemisszióból haza tartó 43 katona utazott.

Hazaszállították Ukrajnába az Iránban lelőtt utasszállító ukrán áldozatainak földi maradványait. A kijevi repülőtéren rendezett búcsúztatási ceremónián részt vett az ukrán államfő, a miniszterelnök és a házelnök is. A január 8-i szerencsétlenség 176 áldozata közül a gép 9 fős személyzete és 2 utas volt ukrán állampolgár. Közben a teheráni illetékesek a korábban közöltekkel ellentétben bejelentették, hogy mégsem küldik el az utasszállító feketedobozait Ukrajnába.

A líbiai fegyverembargó betartásában állapodtak meg a konfliktusban érdekelt országok. A 11 ország és szervezet részvételével megtartott berlini konferencia után Angela Merkel német kancellár közölte: a felek egyetértettek abban, hogy a korábbiaknál szigorúbban kell ellenőrizni a fegyverszállítási tilalmat. Giuseppe Conta olasz kormányfő jelezte: országa kész vezető szerepet vállalni a tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésében.

Hongkongban a hatóságok könnygázt vetettek be a tüntető tömeg feloszlatására, miután a demonstrálók bántalmaztak két civil ruhás rendőrt. A több ezres megmozdulás résztvevői az általános választójog bevezetését követelték a szeptemberben esedékes törvényhozói bizottsági választásokra.

Ausztráliában az idegenforgalmat újraélesztő csomagot állított össze a kormány. Becslések szerint a tűzvész miatt az év végére 4,5 milliárd ausztrál dolláros veszteség éri az ágazatot. Az országban minden 13. munkahely az idegenforgalomra és a vendéglátásra támaszkodik.

Végrehajtotta utolsó fontos tesztrepülését a SpaceX vállalat űrhajója. A Crew Dragon nevű űrjármű kényszerleszállást szimulált, úgy hogy 20 kilométeres magasságból fékező ejtőernyőivel az Atlanti-óceánba ereszkedett. A szimuláció létfontosságú volt ahhoz, hogy Elon Musk cégének űrhajója asztronautákat szállíthasson a Nemzetközi Űrállomásra.