Az új uniós költségvetés és a klímaváltozás elleni küzdelem költségeinek hatásáról beszélt Gulyás Gergely - napinfó

Infostart / InfoRádió
2019. december 15. 21:00
Az új tb-törvény visszavonását követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A legfőbb célkitűzés elérése nélkül ért véget az ENSZ klímacsúcs Madridban.

A klímaváltozás elleni küzdelem árát a szennyezőknek, a multinacionális vállalatoknak és a nagy országoknak kell megfizetnie - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádióban. Gulyás Gergely azt mondta: az unió karbon semlegességének elérése 2050-ig összesen 50 ezer milliárd forintjába kerülne Magyarországnak. A színházakra vonatkozó új szabályozásról azt mondta: amelyik játszóhely állami finanszírozást kér, annak szerződést kell kötnie a kormánnyal, ami az igazgató kiválasztását is befolyásolhatja.

Az új tb-törvény visszavonását követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az érdekképviselet arra kéri a munkavállalókat, hogy győződjenek meg a foglalkoztatásuk bejelentéséről. Az államfőt pedig arra szólítja fel, hogy ne írja alá törvényt.

Megnövekedett hanghatásra és közúti forgalomra kell számítani jövő héten mert a Gripenek és a technikai eszközök visszakerülnek Kecskemétre. A vadászgépek fél évig Pápán állomásoztak, így a gyakorló- és kiképzőrepülések mellett a készenléti szolgálatot is onnan látták el.

Elnézést kért a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon tanúsított sportszerűtlen magatartásáért a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Kim Rasmussen a Románia elleni csoportmérkőzés utáni sajtótájékoztatón káromkodott, amiért a szövetség felfüggesztette. A végleges szankcióról a nemzetközi testület etikai bizottsága dönt.

A szeptemberben, Budapesten esedékes 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus fontosságát hangsúlyozta advent harmadik vasárnapján mondott beszédében a pápa. A katolikus egyházfő reményét fejezte ki, hogy a 2020-as esemény megújulást indít el a keresztény közösségekben.

A legfőbb célkitűzés elérése nélkül ért véget az ENSZ klímacsúcs Madridban, az elhúzódó viták miatt a tervezetthez képest két nappal később. A résztvevő országoknak nem sikerült megállapodniuk az új szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszer létrehozásáról, amely így a jövő évi ülés feladata lesz.

Nemzeti összefogást sürgetett Olaszország megmentésére az ellenzéki Liga vezetője. Matteo Salvini arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt és a pártokat, hagyjanak fel egymás támadásával és közösen hozzák meg a legsürgősebb intézkedéseket.

Nyugat-Ausztráliában már a harmadik napja 40 Celsius-fok a hőmérséklet, miközben Perth környékén tovább terjednek a bozóttüzek. Eddig 6 ember halt meg az októberben kezdődött bozóttüzekben, amelyek eddig több száz épületet semmisítettek meg.