Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Újabb fejlemény a Hableány-baleset vizsgálatában

Infostart
2019. november 26. 11:30
A vádemelést még az akadályozza, hogy az ügy iratait le kell fordítani a baleset okozásával gyanúsított ukrán hajóskapitánynak – oroszra.

Fél évvel az egész országot megrázó, 28 halálos áldozattal járó dunai hajóbaleset után a napokban vádat emelhetnek az ügyben, az ügyészség tartja magát az eredetileg kijelölt határidőhöz, így még novemberben biztosan vádat tudnak emelni.

Egyelőre még várni kell, mert a gyanúsítottat minden esetben megilleti az, hogy az általa megjelölt nyelven kapja meg az iratokat, és jelenleg a fordítás zajlik – tudta meg a Bors. A lap információi szerint a tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsított ukrán kapitány, Jurij C. az orosz nyelvet használja az eljárásban, ezért a vádirat szövegét is így kaphatja meg.

A letartóztatásban lévő Jurij C.-t egy hete engedték ki a börtönből, jelenleg egy budapesti lakásban van házi őrizetben. Elektronikus nyomkövetőt ka­pott, az ingatlant csak külön engedéllyel hagyhatja el. A 64 éves ukrán férfi júniusban már kiszabadult egyszer az előzetesből, miután letették érte a 15 millió forintos óvadékot. Jú­lius végén vették újra őrizetbe, amikor segítségnyújtás elmulasztásával is meggyanúsították.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el, miután ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval a Margit hídnál. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet utazott. Csupán hét turista élte túl a tragédiát, egy dél-koreai nőt pedig még mindig nem találtak meg.