Nyitókép: Pixabay

Alapvető változás jött a légtérben

Infostart
2019. november 1. 13:45
November elejétől szabad útvonalon, korlátozások nélkül közlekedhetnek a repülőgépek Délkelet-Európában. A Hungarocontrol szerint az új forgalomszervezési koncepciónak köszönhetően jelentősen csökken a légiközlekedés ökológiai lábnyoma.

2015 óta Magyarország légterén a repülőgépek a lehető legrövidebb útvonalon repülhetnek át, ennek köszönhetően nemcsak az üzemanyagfogyasztásuk csökken, hanem a légiközlekedés okozta környezeti terhelés is.

Ezt a forgalomszervezési koncepciót a magyar légiforgalmi szolgálat együttműködésével már több éve alkalmazzák az éjszakai órákban Bulgária, Románia és Szlovákia légterében is.

November 7-étől pedig a bolgár, magyar és román légtérben a hét minden napján és a nap 24 órájában, a legrövidebb útvonalon, korlátozások nélkül közlekedhetnek a repülőgépek.

Az előzetes becslések szerint a SEE FRA-nak köszönhetően naponta átlagosan közel húszezer kilométerrel csökkenhet az átrepülő járatok útvonala, mindez napi 70 tonna üzemanyag-megtakarítást, 220 tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátást és 23 órával kevesebb repülési időt jelenthet.