Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Magyarázata és több tanulsága is van a 115-ös szavazókör rejtélyének

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2019. október 17. 06:04
Senki sem szavazott Budapest egyik szavazókörében az október 13-i önkormányzati választáson – írta az Index. Az InfoRádió utánajárt a párját ritkító passzivitás okának, de egyúttal a megmosolyogtató történet néhány komoly tanulságának is.

1376 választó szerepelt a névjegyzékben a XI. kerületi Kiskőrös utca 1. szám alatt működő 115-ös számú szavazókörben, de a választás hivatalosan oldalán olvasható tájékoztatás szerint közülük senki sem vett részt a vasárnapi önkormányzati választáson.

A szavazókör munkatársai még az urnát sem tudták lepecsételtetni, mert ahhoz is legalább egy szavazó kellet volna.

Viszont este fél 8-kor már végeztek a munkával.

A 115-ös számú szavazókört kizárólag azért hozták létre, hogy egy közeli munkásszálló lakói élni tudjanak a választójogukkal, mondta az InfoRádiónak Görög András megválasztott ellenzéki önkormányzati képviselő. A munkásszállón viszont külföldiek élnek, emlékeztetett rá a politikus.

"Tartózkodással, vagy állandó lakhellyel rendelkeznek itt, de az önkormányzati választáson nekik is van szavazati joguk, eltérően az EP- és országgyűlési választástoz. Valószínűleg, miután 700-800 fős ez a szálloda, a nagy részük eleve nem lakik itt, illetve jó részük valamikor bejelentkezett, és később nem szüntette meg ezt a lakcímét, így növekedhetett ennek a címnek a lakosságszáma" – magyarázta Görög András.

A képviselő elismerte,

a jelöltek egyáltalán nem foglalkoztak azzal, hogy a munkásszállón élő külföldiek elmenjenek szavazni,

sőt, hogy tudjanak a választásról. "Valóban, sem mi nem kampányoltunk, sem a másik oldal szerintem. A környéken a plakátok ugyanúgy kinn voltak, és ki lettek ők is értesítve a választás idejéről, helyszínéről, hogy hová kell menniük szavazni. Persze kérdéses, hogy egyáltalán el tudták-e olvasni, hiszen nagy részük magyarul sem tud" – jegyezte meg.

Görög András szerint ez az alapvetően megmosolyogtató történet rámutat egy komoly és megoldatlan problémára. "Fontos tanulság, hogy valóban meg kell nézni, ki lakik itt.

Tegyük rendbe a lakcímnyilvántartást, mert valóban, nekik van joguk választani, mint itt lakónak"

– tette hozzá.

Egy önkormányzati mandátum sorsát egy ember is eldöntheti, ezért az újbudai politikusoknak a következő voksoláson érdemes lesz figyelniük erre a munkásszállóra, tette hozzá Görög András. Az ellenzéki képviselő szerint a 115. számú szavazókör mindenképp bebizonyította, hogy a Budapesten élő kölföldi szavazók nem annyira aktívak, mint amennyire Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és kampányfőnöke állította róluk.

Az önkormányzati választásokról szóló valamennyi cikkünket megtalálja ITT.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A 115-ös szavazókör rejtélye
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást