Nyitókép: Wikipédia/Varga Attila

Beindulnak a Tiszán a műanyagvadászok

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. szeptember 29. 14:21
Ötvenezer euró pályázati pénzt nyertek a tiszai PET Kupa résztvevői Tiszta víz, boldog Tisza nevű programjukra. A pénzből a folyó műanyag- és mikroműanyag-szennyezését vizsgálják majd. A PET Kupákon hét év alatt csaknem hetven tonna szennyező anyagtól mentesítették a Tiszát.

Hankó Gergely, a projekt koordinátora és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője elmondta: a projekt jövő év végéig tart. A programban felmérik, hogy hol vannak a Tisza mentén legsúlyosabban szennyezett területek. Ezek kitakarítására

a jövőben további projekteket szeretnének szervezni,

illetve kutatásokkal tervezik az adott területek mikroműanyag-tartalmát megmérni. Ezeken kívül megfigyelik, hogy az élőlényekben volt-e változás a komolyabb hulladékszennyezések hatására.

"A honlapot is szeretnénk interaktívabbá tenni a projekt révén" - magyarázta Hankó, és

szeretnének kifejleszteni egy olyan applikációt is, amely a Tisza mentén élőknek segítene a hulladékcsökkentésben,

a hulladékgyűjtésben pedig hasznos tippekkel szolgálna.

A Tisza forrásától indul majd az expedíció, de még nem jelölték ki a fő szakaszokat, sőt azt az ötletet sem vetették el, hogy az egész szakaszt megvizsgálják. Az eredményeket a Millenárison jövő novemberben az Ökoindustria környezetipari szakkiállításon fogják bemutatni workshopokon és szakmai összejöveteleken.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tiszta víz, boldog Tisza
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást