Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Az államalapításra emlékeztünk

Infostart / MTI
2019. augusztus 20. 09:09
Országszerte ünnepségeket, köztük kenyérszentelést tartottak augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából. Az állami ünnepségek Parlamentnél zajlottak. A Szent István-bazilikában Szent Jobb körmenet követte az ünnepi Szentmisét. A legfontosabb hírek és fotók egy helyen.
2019.08.20. 21:52

Véget ért a látványos tűzijáték...

...aminek során számos dal kíséretében 26 ezer látványelemet élvezhetett a közönség. Íme a galéria a leglátványosabb fotókból:

Itt pedig néhány videó az idei légi parádéról:

2019.08.20. 19:45

A Szent István-bazilika előtt

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Henri Boulad jezsuita szerzetes (j) a budapesti Szent István-bazilika előtt. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
2019.08.20. 19:15

"Meg kell szabadulni a modern bálványok káros hatásaitól"

Többek között erről beszélt Stanislaw Gadecki poznani érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén a budapesti Szent István-bazilika előtt. A szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezette, aki kiemelte: a népek sorsában is működik az isteni gondviselés.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi-budapesti érsek (k) szentmisét mutat be az államalapítás ünnepén, Szent István király napján a Szent István-bazilika előtt. MTI/Koszticsák Szilárd

2019.08.20. 16:52

A legjobb képek a légi parádéról

17 órakor kezdődik az ünnepi Szentmise és Szent Jobb körmenet a Szent István Bazilikában. Időközben készítettünk egy válogatást a Magyar Honvédség légi bemutatójának legjobb pillanataiból.

2019.08.20. 15:01

Sok érdeklődő a központi rendezvényeken

A hőség ellenére sokan látogattak el kedd délelőtt a Várkert Bazár előtt felállított Magyar Ízek Utcájába, valamint a Mesterségek Ünnepére a Budai Várba, ahol kedd estig mintegy ezer kézműves mester mutatkozik be. Az idei kiemelt téma a lábbelikészítés, a díszvendég pedig Japán. A kedd este záruló rendezvényen egész napos színpadi programok, mesterség-bemutatók és népi játszóházak is várják a látogatókat.

Az idei díszvendég Japán sátraihoz a lábbeliken kívül sok más dísztárgy is vonzotta a látogatókat, akik egymástól alig fértek oda, hogy láthassák az éppen alkotó művészeket. A japán mesterek bemutatták többek között

a kimonók, a legyezők, a kimonók anyagából készülő apróbb tárgyak, a furosiki batyu, a kokesi baba és a kardok készítését, a kardforgatást, a papírmerítés és csináltak origamit is.

A Savoyai teraszon japán ételeket és italokat is kínáltak a látogatóknak.

Érdeklődők a Magyar ízek utcájában a budapesti Várkert Bazárnál. MTI/Mónus Márton

A Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig, lehetett megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is. A Várkert Bazár előtt az utcán hosszú sorban álltak az emberek, hogy bejussanak az épületbe, ahol a tortaszeleteket lehetett megvásárolni.

2019.08.20. 14:16

Látványos fotó érkezett a légi parádéról

A Magyar Honvédség Gripen JAS 39 típusú harci repülőgépei hármas kötelékben, ékalakzatban repülnek a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légi parádén. MTI/Lakatos Péter
2019.08.20. 12:08

Roska Botond kapta a Magyar Szent István-rend kitüntetést

A Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással.

2019.08.20. 11:16

Példaképeket állítanak elénk

Szent István király számunkra elsősorban példakép - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Tóth Tamás úgy fogalmazott: a boldogok és szentek tiszteletének egyik legfontosabb ismérve az, hogy példaképeket állítanak elénk, akik "a jó harcot megharcolták", a hitüket megtartották, és éppen ezért a keresztény emberek számára erőt adnak.

Szent István király személye közülük is azért különleges, mert ő egy nemzet számára adta meg azt az utat, amelyen "több-kevesebb sikerrel, de ma is járunk"

- mondta.

Beszélt arról is, hogy a katolikus egyházban Szent István, a keresztény magyar állam megalapítója Magyarország fő védőszentje. Az ortodox kereszténységben Szent Istvánt apostolként tartják nyilván, hiszen a tizenkét apostol mellett apostoloknak hívják azokat is, akik egy nemzetet a kereszténységre elvezettek, és a nyugati kereszténységben is kiemelt tisztelet övezi emiatt.

2019.08.20. 11:09

Ülésezik az operatív törzs

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (b3) a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs ülésén Budapesten. MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda

2019.08.20. 10:39

Elkezdődött a légi parádé, jön a folytatás

Délelőtt az Országháznál légi parádét tartanak, délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este a tűzijáték zárja a napot. Emellett Budán a Magyar Ízek Utcája, koncertek és egyéb programok várják az érdeklődőket.

A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászgépei a Parlament felett a nemzeti ünnep alkalmából tartott légi parádén. MTI/Koszticsák Szilárd
2019.08.20. 09:44

Az Egyesült Államok magyar közösségeiben is Szent István napját ünneplik

Több amerikai nagyvárosban és kisebb településen rendeztek és rendeznek Szent István napi ünnepségeket és fesztiválokat, a diaszpóra legtávolabbi pontjain is megemlékeznek a magyar államalapításról.

Az amerikai fővárosban, Washingtonban kedden a Magyar Örökség Háza szervezésében zarándoklatnak nevezett séta lesz: a résztvevők a washingtoni katolikus bazilikából egy arlingtoni kis katolikus magánegyetem kápolnájához sétálnak, ahol Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrál misét. Ezután magyar piknikkel várják az ünneplőket.

Mivel az Egyesült Államokban kedden munkanap van, a magyar közösségek nagy része már szombaton és vasárnap megtartották az ünnepi rendezvényeket. Amerika egyik legnagyobb magyar közössége az ohiói Clevelandben mindkét nap szentmisével emlékezett, a kenyérszentelés után pedig nagy fesztivált szervezett. Több mint ezer amerikai magyar ünnepelt együtt.

Az amerikai magyar közösségek általában körmenettel, szentmisével, szoborszenteléssel, cserkészek műsorával ünnepeltek.

Los Angelesben a Szent István Egyesület és a magyar főkonzulátus közösen szervezte vasárnap az ünnepi rendezvényt. Ez a város Szent Istvánról nevezett római katolikus templomában körmenettel és szentmisével kezdődött, majd felszentelték az államalapító magyar király mellszobrát, amelyet a magyar kormány támogatásával Váró Márton szobrászművész készített.

A dél-kaliforniai San Diegóban vasárnap a Magyar Házban tartották meg az ünnepséget. A magyar népzenei előadás és a táncház után a szokásos magyar finomságokkal, köztük kolbásszal és palacsintával várták a vendégeket.

2019.08.20. 09:14

Benkő Tibor: a béke és a biztonság törékeny dolog

A béke és a biztonság megőrzésére Magyarországnak erős honvédségre van szüksége - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Benkő Tibor felidézte, a történelem folyamán megtapasztalhattuk, hogy a béke és a biztonság rendkívül törékeny dolog. Azt, valamint a több mint ezer éves államiság értékeit mindig óvni és védeni kell. Hozzátette: ehhez jól felszerelt, korszerű, a 21. század kihívásait kezelni képes technikai eszközök és jól kiképzett katonák kellenek.

Katonák eskütétele a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen. MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter kiemelte: a katonáktól azt várja, hogy emeljék magasra Magyarország lobogóját, hogy minél többen, akik felelősséget éreznek Magyarországért és a magyar emberekért, felsorakozhassanak alatta.

Az esküt tevő honvédtisztjelöltektől azt kérte, legyenek büszkék arra, hogy a honvéd nevet viselhetik, legyenek mindig méltók a szolgálatra, mutassanak példát a haza iránti hűségből, szeretetből és bajtársiasságból. Ha pedig a helyzet azt kívánja, kövessék elődeik példáját, és küzdjenek Magyarország, a magyar emberek békéjéért és szabadságáért.

2019.08.20. 09:13

Áder János: még vannak beteljesületlen álmaink

"Harminc év után ma joggal lehetünk büszkék mindarra, amit 1989-ben elvégeztünk" - jelentette ki a köztársasági elnök az augusztus 20-ai tisztavatáson mondott beszédében kedden Budapesten. Áder János leszögezte: a magyarok sok álmából - demokrácia, többpártrendszer, szólásszabadság, az Európai Unióhoz való csatlakozás, NATO-tagság - valóság lett, néhánynak a beteljesülése azonban még várat magára.

Harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el. 1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz. Otthon, ahol a világot a szívünknek kedves módon rendezzük be, ahol magunk alkotjuk törvényeinket, és ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket - mondta az államfő. Olyan otthon, ahol félelem nélkül lehet élni, szabadon tanulni, becsülettel dolgozni, tisztességgel, hittel gyermeket nevelni - tette hozzá Áder János.

2019.08.20. 09:13

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, kedd reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. A ceremónián Áder János mellett, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, a kormány képviselői, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint több száz érdeklődő vett részt. Országszerte számos településen és a határokon túl is tartanak programokat az állami ünnepen.

Budapest, 2019. augusztus 19. A Magyar Honvédség díszegysége felvonja a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2019. augusztus 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

2019.08.20. 09:11

Augusztus 20. ünneplése

Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

2019.08.20. 09:09

Összeült az operatív törzs, ha kell azonnal beavatkoznak

Minden eszköz a rendelkezésre áll az államalapítás ünnepének biztonságos megrendezéséhez Budapesten - erősítette meg Kovács Zoltán államtitkár.