Nyitókép: Greenpeace

Műanyagbálnákat állítottak ki a Parlament elé, a Deák térre viszik őket

Infostart / InfoRádió
2019. július 9. 19:58
Életnagyságú hulladék-bálnaszobrot állított fel Budapesten a Greenpeace. A szervezet célja, hogy a műanyagmentes júliushoz kapcsolódva felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára.

Műanyagszemétből kiemelkedő óriási bálnákkal hívja fel a figyelmet a Greenpeace a műanyagszennyezésre kedden és szerdán Budapesten. Az akcióra a műanyagmentes július keretében kerül sor.

A szervezet szerint a politikusok és a vállalatok elkötelezettségére is szükség van ahhoz, hogy "felszámoljuk az élővilágot pusztító műanyagszennyezést" - olvasható a Greenpeace honlapján. A Greenpeace Magyarország a kormánynak címzett petíciójához már közel 200 ezer ember csatlakozott, az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követelik.

A bálnákra visszatérve: egy három és egy hat méter magas bálnáról van szó, a mikroműanyagok és a műanyagok káros jelenlétére hívják fel a figyelmet.

Az installációban látható műanyagszemét is a természetből érkezett: az olasz partokon gyűjtötték össze önkéntesek. 80 százalékuk itthon is ismert nagyvállalatoktól származik,

többek között a Coca-Colától, az Unilevertől, a Nestlétől, a Ferrerótól, a San Benedettótól és a Haribótól.

A évente a Földön termelt műanyag 300 millió tonnát nyom, ennek a fele egyszer használatos, lebomlásukhoz pedig több száz év sem elegendő. Mint a Greenpeace fogalmaz, percenként egy kamionnyi műanyag ömlik a tengereinkbe, az óceánok élővilágát Magyarországnál akár 27-szer is nagyobb szemétszigetek teszik tönkre.

A hulladék 80 százaléka a szárazföldek belsejéből kerül a tengerekbe, például áradásokkal, vagy a folyók sodrásával, illetve a széllel. Magyarország legnagyobb folyója,

a Duna naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe.

Egy 2018 végi reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75 százaléka a betétdíjas, visszaváltható palackokat választaná az egyszer használatos palackok helyett.

Az elmúlt években, hónapokban mintegy 60 ország lépett fel már határozottan a műanyag szatyrok és más egyszer használatos termékek visszaszorításáért, köztük Románia és Ausztria is.

A Parlament elé állított bálnákat július 10-én 9 és 20 óra között a budapesti Deák Ferenc téri templom előtt lehet megtekinteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bálna-hulladékszobor - Greenpeace, Simon Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást