Nyitókép: Mohai Balázs

Előválasztás: 50 ezer embert várnak, 100 ezerben reménykednek

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2019. június 18. 18:23
Karácsony Gergely, Kerpel-Fronius Gábor és Kálmán Olga indul el az ellenzéki előválasztáson, amelyen Tarlós István budapesti főpolgármester legesélyesebb kihívóját akarják megtalálni. A voksolás csütörtökön kezdődik. A szervezők legalább 50 ezer embert várnak rá, de 100 ezer résztvevőben reménykednek.

Kétezer érvényes aláírást kellett összegyűjtenie annak, aki indulni akart az előválasztáson – mondta az InfoRádióban a voksolást szervező Civil Választási Bizottság elnöke. Sorsolással döntötték el, hogy a jelöltek milyen sorrendben szerepelnek a szavazólapon – tájékoztatott Magyar György.

"Első helyen Karácsony Gergely, második helyen a Momentum jelöltje és a harmadik helyen pedig Kálmán Olga fog szerepelni a szavazólistán, amire az emberek online és offline is szavazhatnak egészen június 26-ig, a déli óráig, amikor is zárulnak az urnák, a szavazósátrak és elkezdődik a számlálás" – ismertette.

Azok szavazhatnak az előválasztáson, akik Budapesten laknak. A szervezők 50 ezer résztvevőtől már érvényesnek tekintik az akciót, de Magyar György szerint 100 ezren is lehetnek.

"Az online szavazáshoz előzetes regisztrációra van szükség. A jelenléteshez pedig csak el kell menni valamelyik sátorba. Budapest 15 nagyon fontos csomópontján vannak ezek felállítva, majd csütörtöktől kezdődően reggel 10 órától este 8 óráig tartanak nyitva.

Az utolsó nap, tehát június 26-án reggel 8 órakor kezdenek és 12 órakor zárnak.

Aki elmegy személyesen szavazni, vigye magával valamelyik arcképest igazolványát és a lakcímkártyáját. Az ottani választási bizottságok ellenőrzik a budapesti létességet, a szavazásra jogosultságot, és kiszűrik, ha már valaki máshol leadta volna a szavazatát és/vagy már online szavazott volna" – hívta fel a figyelmet.

A Civil Választási Bizottság elnöke

Puzsér Róbertet és Sermer Ádámot nem tekinti igazi ellenzékinek,

mert ők nem vesznek részt az előválasztáson. "Ha igazi ellenzéki lenne, akkor vette volna a bátorságot, és nem különféle feltételeket gyártott volna, eljött volna az előválasztásra" – jegyezte meg.

Ez egy ellenzéki előválasztás. A jelöltekkel értéknyilatkozatot töltenek ki, amelyben kinyilvánítják, hogy le akarják váltani Tarlós István fideszes főpolgármestert, és aki veszít, az beáll a nyertes mögé – hangsúlyozta Magyar György.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Előválasztás – lezárult az ajánlás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást