A családok költségvetésének nevezte a 2020-as büdzsét a pénzügyminiszter - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2019. június 2. 22:00
Ma nem merültek le a búvárok a dunai hajóbalesetben szerdán elsüllyedt hajóhoz. Bocsánatot kért egyháza nevében a romáktól Ferenc pápa romániai látogatása zárónapján.

A családok költségvetésének nevezte a 2020-as büdzsét a pénzügyminiszter. Varga Mihály Kossuth Rádióban kijelentette: a jövő évtől nagy segítséget jelent majd a kistelepüléseken élőknek, hogy az ingatlanok felújítása, bővítése, építése után - a számlával igazolt rész - 5 millió forintos áfatartalma visszaigényelhető lesz. A tárcavezető a 100 millió forint feletti árbevételű cégek jelentős kedvezményeként említette, hogy eltörlik az adófeltöltés december 20-ai határidejét, így az érintett társaságoknak majd csak májusban, az adóbevallásuk elkészítésével egy időben kell megfizetniük teljes adójukat.

A Dunán gyors apadás várható, de a Tiszán és mellékfolyóin hosszan elnyúló árhullámra kell számítani - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az országban jelenleg több mint 800 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A Duna Budapestnél szombaton tetőzött. A Tiszán és mellékfolyóin az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására hosszan elnyúló árhullámra kell számítani. A Tisza a Kisköre alatti szakaszon várhatóan az elsőfokú készültségi szint alatt tetőzik.

Vasárnap nem merültek le a búvárok a dunai hajóbalesetben szerdán elsüllyedt hajóhoz, az eddigi információk szerint hétfőn próbálkoznak újra - hangzott el az M1 műsorában. A szakemberek abban bíznak, hogy apad a folyó, és enyhül a sodrása. Szerda este a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb Hableány turistahajó, fedélzetén dél-koreai turistákkal, majd másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A hajóbalesetben 21 ember eltűnt.

Egy lehorgonyzott turistahajónak ütközött egy irányíthatatlanná vált tengerjáró luxushajó Velencében. Négyen könnyebben megsérültek, amerikai, új-zélandi és ausztrál állampolgárok. Ketten már elhagyhatták a kórházat. Olasz médiaértesülések szerint vontatás közben, motorhiba miatt történt a baleset. Az ütközéskor többen vízbe estek. A baleset után Velencében azonnal leállt a forgalom.

Bocsánatot kért egyháza nevében a romáktól Ferenc pápa a hátrányos megkülönböztetések miatt romániai látogatása zárónapján. A katolikus egyházfő egy görögkatolikus roma közösségbe is ellátogatott az erdélyi Balázsfalván. Előzőleg a településen szentmisén boldoggá avatta a romániai görögkatolikus egyház kommunista börtönökben elhunyt hét püspökét. Ferenc pápa pénteken érkezett Romániába, szombaton a csíksomlyói hegynyeregben pontifikált szentmisét.

A Vatikán fogadta be az olaszországi Genova kikötőjébe érkezett 100 fős migránscsoport felét, a többieket további öt európai tagállam között osztják szét. Matteo Salvini olasz belügyminiszter előzőleg bejelentette, hogy Olaszország egyet sem fogad be közülük. Az olasz haditengerészet hajója csütörtökön mentési műveletben vette a fedélzetére az embereket a Líbia ellenőrzése alá tartozó vizeken.

Folytatni kívánja a kormányzást a szociáldemokratákkal a német CDU-CSU. Ezt a pártszövetség vezetői közölték, miután az SPD elnöke bejelentette távozását. Előzőleg Andrea Nahles, az SPD vezetője közölte, hogy a gyenge európai parlamenti választási eredmény miatt távozik a pártelnöki és szövetségi parlamenti frakcióvezetői tisztségéből.

Menesztette az oktatási és az igazságügyi minisztert Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A döntést hivatalosan nem indokolták. Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választást, mert az áprilisi választások után Benjamin Netanjahu nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig, szerda éjfélig

Az Egyesült Államok kész előfeltételek nélkül tárgyalni Iránnal, hogy enyhüljön köztük a feszültség - jelentette ki az amerikai külügyminiszter. Mike Pompeo Svájcban azt mondta: Washington továbbra is megpróbálja rábírni Iránt közel-keleti politikájának megváltoztatására. Az Egyesült Államok több mint egy éve lépett ki az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodásból, és azóta súlyos gazdasági szankciókkal próbálja elérni egy új egyezmény megkötését.