Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Folytatódik a mentés a Dunában - videón a hajóbaleset

Infostart / MTI
2019. május 30. 05:45
Heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a fővárosban, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba. Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. Nagy erőkkel folyik a mentés, amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán.

A Hableány elnevezésű turistahajó feltehetően egy nagyméretű luxushajóval ütközött a szakadó esőben, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó gyorsan elsüllyedt. Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.

Hét embert ápolnak kórházban és heten haltak meg az eddig megerősített információk szerint. Két holttestet a Rákóczi hídnál találtak meg, egyet az M0-s hídnál. 21 embert még keresnek.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy a hajó legénysége magyar volt, a két személy is az eltűntek között van.

Az Időkép egyik webkamerája rögzítette az eseményeket.

A mentést nehezíti az időjárás, a sötétség, a víz alacsony hőmérséklete, továbbá az, hogy a Duna árad és a folyónak erős a sodrása.

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz.

A hajóroncsot a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg. A Blikk úgy tudja, szinte semmi esély nincs arra, hogy csütörtökön kiemeljék a hajótestet, ez legkorábban pénteken valósulhat meg.

Horváth Ildikó államtitkár a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját.

Az áldozatok azonosítását a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai segítik.

Zacher Gábor toxikológus az M1 csatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy a kihűlés komoly fenyegetést jelent, és a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

A Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály azt mondta, rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.