Nyitókép: Pixabay

Friss információk a rendőrségi büntetőpontok rendszeréről

Infostart / InfoRádió
2019. május 16. 16:44
Bár igény lenne rá, továbbra sem megoldott a közlekedési büntetőpontok online lekérdezhetősége.

Már 2015-ben is a tervek között szerepelt a járművezetők büntetőpontjainak online elérhetővé tétele. Erről négy éve az azóta megszűnt Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnökhelyettese, Nagy Lajos beszélt az InfoRádióban. Az akkori tervek szerint a meglévő ügyfélkapus azonosítókkal lehetett volna használni a rendszert.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala egy évvel később, 2016. december 31-én megszűnt, jogutódlással beolvadt a Belügyminisztériumba. A büntetőpontok, vagy az új rendőrségi szakzsargon szerint a közúti közlekedési előéleti pontok azóta sem lettek online elérhetőek. Az ORFK az InfoRádió kérdésére írásban megerősítette:

azoknak, akik tudni szeretnék, hány ilyen pontjuk van, kizárólag írásban, postai úton nyújtanak – ingyenesen – tájékoztatást.

A jelenlegi szabályozás szerint a 2001-ben bevezetett és 2013-ban szigorított rendszerben 18 pont összegyűjtése esetén a hatóság felfüggeszti a vétkes jogosítványát.

  • Ittas vezetésért például 11,
  • közúti baleset okozásáért 9 pont jár,
  • piroson áthajtásért 8,
  • de ha bevont jogosítvánnyal vezet valaki, az is 6 pontos szabálysértésnek minősül.
  • A vezetés közbeni mobilozás 3 pont.

De ez csak néhány példa a sokból. A pontok három év után évülnek el, de a sofőrök maguk is csökkenthetik pontjaik számát, ha önkéntes továbbképzésen vesznek részt. 13 pont elérésekor értesítik a vétkes sofőrt.

Aki tudni szeretné, mennyi élő büntetőpontja van, az online rendszer hiányában kizárólag postai úton kap arról tájékoztatást a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály Közlekedési Igazgatási Osztályától.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Büntetőpont-rendszer online lekérdezése
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást