A jövő nemzedékeknek szóló tízpontos kötelezettségvállalást fogadtak el Nagyszebenben az uniós tagállamok vezetői - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2019. május 9. 22:02
Az eddigi nyilatkozatok alapján az eszközkezelő programban részt vettek 90 százaléka szeretne élni az ingatlan-visszavásárlás lehetőségével. Rendeletben kötelezte a katolikus egyházfő a papokat és szerzeteseket a szexuális visszaélések jelentésére.

Európa egysége, a közös értékek, a demokrácia és a jogállamiság mellett tettek hitet az unió tagállamainak vezetői abban a nyilatkozatban, amelyet a nagyszebeni informális találkozón fogadtak el. A tíz pontos dokumentumban vállalják, hogy közös megoldásokra törekednek, megvédik Európa polgárait és a következő nemzedékek jövőjét. A nyilatkozat elfogadása után Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke bejelentette: május 28-ára rendkívüli uniós csúcstalálkozót hív össze, hogy a tagállamok vezetői két nappal az választások után már tárgyalhassanak az Európai Bizottság új tagjainak személyéről.

Bevándorlásellenes vezetőket kell választani az európai parlamenti választásokon, hogy Európa képes legyen megvédeni önmagát és a gyermekek jövőjét - jelentette ki a miniszterelnök Nagyszebenben. Orbán Viktor az informális uniós csúcs előtt arról beszélt, hogy az emberek véleményének ismerete nélkül nem lehet a közösség jövőjéről szóló beszélgetést lezárni.

Az eddigi nyilatkozatok alapján az eszközkezelő programban részt vettek 90 százaléka szeretne élni a visszavásárlás lehetőségével. A Nemzeti Eszközkezelő 32 és félezer családnak kínálta föl a lehetőséget. Az erről szóló leveleket március végéig kapták meg az érintettek, és 60 napon belül kell nyilatkozniuk. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kommunikációs főosztálya most azt közölte, hogy eddig körülbelül 20 ezer ügyfél, azaz az érintettek nagyjából kétharmada küldte vissza a nyilatkozatot. Az érintettek ötöde választotta az egy összegű visszavásárlást.

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek a lakhatási válság megoldására az ellenzéki pártok. A Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP és független képviselők összegyűjtötték a szükséges 40 aláírást azért, hogy az országgyűlés haladéktalanul foglalkozzon a kérdéssel. A kezdeményezők közleményében az áll, hogy tavaly több, mint 3000 családot lakoltattak ki, és mivel április 30-án lejárt a kilakoltatási moratórium, újra családok ezrei kerülhetnek utcára.

Több mint hat éves csúcsra nőtt az infláció áprilisban. A fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Legutóbb 2012 decemberében volt ennél magasabb az inflációs szám. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. Több mint 20 százalékkal emelkedett az idényáras élelmiszerek ára.

A Magyar falu programban építenének szolgálati házakat azokon a kistelepüléseken, ahol hosszabb ideje nincs háziorvos - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár a kezdeményezés céljának nevezte, hogy a praxisvásárláshoz nyújtott anyagi segítség mellett hozzájáruljanak a fiatal orvosok letelepítéséhez. Hozzátette: a kistelepüléseken jelenleg 250 olyan betöltetlen praxis van, ahol több mint fél éve hiányzik a háziorvos.

A legfőbb ügyészhez fordult az alapvető jogok biztosa a gyermekek iskolai-óvodai bántalmazása, illetve az annak kivizsgálását halogató magatartás ügyében. Székely László azután készítette el jelentését, hogy egy beadványban szülők azt panaszolták: gyermeküket az óvónők lelki bántalmazásnak tették ki. A szülők az óvoda vezetőjéhez, majd a fenntartó önkormányzathoz fordultak, de érdemi választ nem kaptak, miközben a gyámhatóság velük szemben indított védelembe vételi eljárást. A szülők feljelentést is tettek, de az ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet.

Rendeletben kötelezte a katolikus egyházfő a papokat és szerzeteseket a szexuális visszaélések jelentésére. A dokumentum lehetőséget ad a visszamenőleges vizsgálatokra, utasítja az egyházmegyéket, hogy a tanúk személyazonosságát bizalmasan kezeljék, egyben védelmet biztosít azoknak, akik ilyen jellegű információt hoznak a hatóságok tudomására. Azt is kimondja, hogy a klérus tagjainak a vonatkozó világi törvények szerint kell együttműködniük a hatóságokkal. A pápai dokumentum világszerte 415 ezer papot és 660 ezer apácát érint.

Oroszország nyitott az együttműködésre a terrorizmus és a neonácizmus terjedése ellen - jelentette ki az orosz államfő. Vlagyimir Putyin a náci Németország felett aratott győzelem 74. évfordulója alkalmából tartott moszkvai díszszemlén hangsúlyozta: Moszkva fejleszti védelmi potenciálját, ugyanakkor részese akar lenni a szélsőségesség elleni küzdelemnek. Történészek becslése szerint a Szovjetunió több mint 27 millió embert veszített el a második világháborúban.

A román Állami Építkezési Felügyelőség szerint törvénytelenül állította ki az úzvölgyi katonatemető román parcellájának létrehozásáról szóló építési engedélyt Dormánfalva polgármesteri hivatala. Az úzvölgyi osztrák-magyar katonai temető átalakítása ellen korábban az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt mellett a magyar külügyi tárca is tiltakozott.