Felnőtteket keresztelt meg Ferenc pápa nagyszombat este a Szent Péter-bazilikában - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2019. április 20. 22:00
A remény és az öröm ünnepének nevezte húsvétot Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek. Megkezdődött a 173. balatoni hajózási szezon.

Négy olasz, két dél-amerikai, egy indonéziai és egy albán felnőttet keresztelt meg Ferenc pápa nagyszombat este a Szent Péter-bazilikában fél kilenckor kezdődő vigílián. A húsvéti virrasztás szertartása a hagyomány szerint a teljesen sötétbe boruló Szent Péter-bazilika bejárati csarnokában indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a Szent Péter-bazilika három napja néma harangjai is.

A remény és az öröm ünnepének nevezte húsvétot Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A budapesti Szent István-bazilikában húsvét vigíliáján Erdő Péter úgy fogalmazott: Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság. Mint mondta: a kereszténység elleni erőszak és gyűlöletkeltés aggodalommal tölt el minket, de a szívünk mégis tele van reménnyel és örömmel.

Május elején Budapestre jön az olasz miniszterelnök-helyettes - írja a Magyar Nemzet. Matteo Salvini belügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal majd arról, milyen együttműködésre lát lehetőséget az EP-választások után megalakuló új Európai Parlamentben. A lap felhívja a figyelmet, hogy a jobboldali, bevándorlásellenes olasz Liga párt vezetője áprilisban Milánóban jelentette be, hogy új és folyamatosan bővülő európai politikai család született.

Hárommillió forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz az Európai Parlament magyar tagjainak választásán listát állító pártok. A tömörülések a választási irodától kapott név- és lakcímadatokat csak a választási kampány céljára használhatják fel, az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni. Szombatig a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját vette jogerősen nyilvántartásba az NVB.

Már több mint 5700-an jelezték, hogy az Európai Parlament magyar tagjainak választásán a 134 külképviselet valamelyikén kívánnak voksolni. Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik az EP-választás napján, május 26-án nem tartózkodnak Magyarországon, akkor szavazhatnak a 134 külképviselet valamelyikén, ha május 17-én 16 óráig kérik a külképviseleti névjegyzékbe vételt a lakóhely szerinti jegyzőtől. A Magyarországon élő külföldi uniós állampolgárok közül eddig 2700-an vetették fel magukat az itthoni névjegyzékbe.

A munkavállalók többsége az idén is a SZÉP-kártyát és a készpénzt választotta a béren kívüli juttatások közül. A SZÉP-kártyáknál a vendéglátás a legnépszerűbb 30 százalékkal, míg a szálláshely 16, a szabadidő 8 százalékos részarányt képvisel. A cafeteria-rendszer év eleji átalakulása nyomán a legnépszerűbb elemek közül egyedül a SZÉP-kártya maradt adómentes. Felmérések szerint a változások nagy vesztesei a hosszabb távú megtakarítást ösztönző önkéntes pénztárak: cafetéria-arányuk már alig éri el a 3 százalékot.

Megkezdődött a 173. balatoni hajózási szezon, miután befutott Balatonfüredre a Siófokról indult idei első személyhajó. A tarifák 100-200 forinttal nőttek az idei szezonban. A Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonos önkormányzatai és a cég vezetői is elengedhetetlennek nevezték a tervezett állami részvételt a további fejlesztésekhez. Kollár József, a vállalat vezérigazgatója arról beszélt: még nem írták alá a megállapodást a Bahart fejlesztéseit célzó, 12,6 milliárd forintos állami támogatásról, de tudomása szerint már zajlik annak előkészítése.

Volt telitalálatos szelvény az ötös lottón, a nyertes csaknem 4 milliárd 200 millió forinttal, vagyis pontosan 4 milliárd 194 millió 319 ezer 530 forinttal gazdagodott - közölte a Szerencsejáték Zrt. Emlékeztetőként a nyerőszámok: 14, 21, 53, 60 és 90. A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye.

Heves szél tombol az Egyesült Államok déli részén, a viharban már öt ember meghalt. Tornádóriasztás van érvényben Georgia északkeleti részén, továbbá Észak- és Dél-Karolinában, valamint Virginiában. A szövetségi vihar-előrejelző központ adatai szerint mintegy 9,7 millió ember van veszélyben az érintett területeken.

A Columbine középiskolában történt vérengzés huszadik évfordulójára emlékeztek Colorado államban. Az Egyesült Államok történetének egyik legszörnyűbb iskolai lövöldözése 1999. április 20-án történt: az iskola két végzős tanulója 12 diákot és egy tanárt lőtt le, majd végzett saját magával.