Szerbia mielőbbi európai uniós csatlakozása mellett állt ki Orbán Viktor - a nap hírei

Infostart
2019. április 15. 22:11
Teljesen beomlott a párizsi Notre-Dame tetőszerkezete a tűzben. Figyelmeztető sztrájk lehet szerdán a légiforgalmi irányítóknál. Egyre inkább kilométereket és nem üzemanyagot akar értékesíteni MOL - jelentette ki a cég elnök-vezérigazgatója. A nap legfontosabb hírei április 15-én.

A Notre Dame székesegyház egyik harangtornyát is elérte a tűz, amely már elpusztította a gótikus épület huszártornyát és födémszerkezetét.A lángok a felújítás alatt álló, felálványozott torony közelében csaptak fel kora este. A környéket kiürítették, a katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia államfő lemondta hétfőre tervezett televíziós beszédét.

Szerbia mielőbbi európai uniós csatlakozása mellett állt ki Orbán Viktor miniszterelnök Szabadkán. A két kormány együttes ülése után a magyar miniszterelnök beszélt a Budapest-Belgrád-vasútvonal korszerűsítéséről, a Szabadka-Szeged és a Szabadka-Baja közötti vasútvonal hiányzó szakaszainak megépítéséről, illetve modernizációjáról. Ana Brnabic szerb kormányfő köszönetet mondott az európai integráció területén nyújtott magyar támogatásért, a gazdasági együttműködésért, valamint a magyarországi szerb kisebbség támogatásáért.

A pénzügyminiszter szerint a Magyarországon működő német cégek stabilnak és jónak tartják a magyar gazdasági környezetet, ugyanakkor egyre nagyobb kihívásnak látják a munkaerőhiányt. Varga Mihály a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rendezvényén azt hangsúlyozta, hogy a családvédelmi intézkedésekkel nem csak a demográfiai helyzetet, de a munkerőpiaci gondokat is orvosolni akarja a kormány.

A Mol egyre inkább kilométereket akar értékesíteni, nem üzemanyagot - jelentette ki az olajtársaság elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy újabb városokban jelenhet meg hamarosan a Mol Limo, és a közösségi közlekedésben is hasonló projektben gondolkozik a cég. Hangsúlyozta az elektromos autózás fontosságát is, mert jelenleg ez a legalkalmasabb technológia arra, hogy az üzemanyagokat a nagyvárosokban kiváltsa. A MOL elnök-vezérigazgatója hozzátette ugyanakkor, hogy a társaság alaptevékenysége még évtizedekig meghatározó marad.

Vegyesvállalat alapításáról írt alá részletes szándéknyilatkozatot az MVM Zrt. és az új paksi blokkot építő orosz Roszatom egyik tagvállalata a 11. Atomexpón. A megállapodás szerint a két alapító 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik majd az új vegyesvállalatban, amely erőművek számára nyújt karbantartási szolgáltatást. A Roszatom nemzetközi szervezete, a Rusatom Nemzetközi Hálózat és a Dunaújvárosi Egyetem között létrejött szándéknyilatkozat pedig alapot teremt az együttműködéshez a tudományos képzés területén.

Figyelmeztető sztrájk lehet szerdán a légiforgalmi irányítóknál, ha addig nem születik megállapodás a szakszervezet és a munkáltató között. A munkabeszüntetés a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér induló és érkező forgalmát, valamint a Magyarország felett átrepülő forgalmat is érintheti, kisebb késések lehetnek. A munkabeszüntetés szerdán 11 és délután 1 óra között várható, ezalatt Budapesten 15 gép landolását tudják megoldani, az átrepülő forgalomban pedig óránként 46 gépet tudnak majd kezelni.

Vida József érdekeltségébe kerülhet a TV2 médiacsoport.Az üzletember jelezte, hogy a tárgyalások menetétől és eredményétől függően a tranzakció júniusban zárulhat le. Vida József a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója, de vannak magánbefektetései a pénzügyi, a banki informatikai, az ingatlanbefektetési és a pénzügyi tanácsadási szektorban.

Véget ér a hivatalos fűtési szezon holnaptól. Herpai Attila, a FŐTÁV PR és kommunikációs csoportvezetője az InfoRádióban elmondta, hogy a távfűtéses lakásokban a következő egy hónapban csak akkor lesz fűtés, ha a hőmérséklet a szerződésben rögzített alá csökken, vagy ha ezt a lakóközösség külön kéri. A távhőszolgáltatásba bekapcsolt otthonok száma folyamatosan nő.

Vádat emelt a Volkswagen-csoport volt vezetője ellen a németországi Braunschweig ügyészsége. Martin Winterkorn ellen különösen súlyos csalás, hűtlen kezelés és több más bűncselekmény elkövetése a vád. Az ügyészség közleménye szerint a VW igazgatótanácsának 2015-ben lemondott elnöke elsősorban azzal követett el törvénysértést, hogy elmulasztotta az európai és amerikai hatóságokat illetve az érintett vásárlókat tájékoztatni, miután 2014 májusában tudomást szerzett a dízelmotorok károsanyag-kibocsátási értékekeit manipuláló szoftver telepítéséről.

Változik a vonatok közlekedési rendje a húsvéti hosszú hétvégén. Április 18-án a pénteki, 19-én a szombati, 20-án és 21-én az ünnepnapi, 22-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A vasúttársaság csúcsforgalomra számít az ünnepek alatt, ezért a pénztárak előtti sorban állás elkerülésére a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is.