Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kifizették a bérletet, de nem kapták meg - válaszolt a BKK

Infostart
2019. március 12. 13:17
A BKK egyre több jegy- és bérletkiadó automatát telepít, a forgalom közel fele már ezeken zajlik. Elmondták, hogyan jár vissza a pénz, ha rosszul működik az automata.

Olvasói panaszok alapján kereste meg a Világgazdaság a BKK-t: többen jártak pórul a cég automatáinál, ugyanis miután kifizették a jegyet vagy bérletet, a gép nem adta ki azokat. A felháborodott utasok sorra hívták a közlekedési vállalatot.

A BKK az üggyel kapcsolatban közölte: az automaták elterjedésével párhuzamosan megjelentek az azokat eltömítő személyek is. Tevékenységük következményeként előfordul, hogy a készpénzes fizetési opció olykor nem elérhető. A BKK szerint az alábbi esetek fordulhatnak elő:

- az érmekiadó nyílásban 2017 óta újfajta érmeszenzor működik, amely az érmecsatorna eltömítése esetén megakadályozza a készpénzfizetési funkciót, hogy több vásárló ne járjon pórul

- a készpénzes fizetési opció letilthat, ha valaki a vásárlási tranzakciót követően 60 másodpercen belül nem veszi el a bankjegyet. Az automata ilyenkor visszahúzza a visszajárót, de a bankjegyes fizetési funkciót leállítja, amíg a helyszínen a szervizes el nem távolítja az elakadt bankjegyet

- a legkevésbé az értékcikk kiadó nyílás eltömítése, leragasztása jellemző

A közlekedési vállalat tájékoztatása szerint a jegyautomata-hálózat a 2018-as évben több mint 16,8 millió tranzakciót bonyolított le, melyhez viszonyítva az értékcikkek kiadásának elmaradása ügyében bejelentett hibák csupán 0,0027 százalékos arányt képviseltek, ami alacsonynak mondható – ez körülbelül 450 esetet jelent.

Felhívták a figyelmet, hogy aki nem jutott hozzá a jogos visszajáróhoz, vagy értékcikkéhez,

lehetőség szerint még a helyszínen lépjen kapcsolatba a BKK telefonos ügyfélszolgálatával

a 0613255255-ös telefonszámon a „2” majd „0” menüpontokat választva, vagy az automata kijelzőjén található díjmentesen hívható „Segítség” gomb megnyomásával. A BKK a bejelentett ügyeket minden esetben kivizsgálja és

30 napon belül a jogosnak bizonyuló esetekben visszatéríti az utasoknak az automatában maradt pénzt, vagy a beragadt értékcikk összegét.

Fontos tudni, hogy ha az automata nem ad ki jegyet/bérletet, akkor is vásárolni kell egyet, mert érvényes utazási jogosultság nélkül nem lehet a BKV járatait igénybe venni.