Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ungár Péter: törvényjavaslatot nyújtott be az LMP az otthonápolási díj ügyében

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2019. március 4. 14:43
A párt országgyűlési képviselője az InfoRádiónak elmondta: ezért törvényjavaslatot nyújtottak be, és arra kérik a többi pártot, hogy támogassák a kezdeményezést.

Magyarországon a demográfiai változások miatt egyre több és tovább élő idős ember lesz – jeltette ki Ungár Péter. Az LMP országgyűlési képviselője hozzátette: szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki idős korban jelentkező egészségügyi problémák miatt segítségre szorul.

Mivel az intézményi várólistákkal éveket kell várni, ezért sokáig a hozzátartozóknak kell a betegek ellátásában kivenni a részüket – vélekedett a politikus. Ez azonban megnehezíti, hogy ők visszatérjenek a munkaerőpiacra. Éppen ezért is vezették be az otthonápolási díjat – hívta fel a figyelmet Ungár Péter, hozzátéve: azonban a jelenlegi 30-50 ezer forint nem elég, hogy pótolja a kieső összeget.

A gyermeküket otthon ápolóknak a kormány már felemelte a juttatást 100 ezer forintra. „Nekünk az a követelésünk, hogy ezt emeljék fel azoknál az embereknél is, akik nem gyermeküket, legtöbbször idős rokonukat ápolják otthon” – fogalmazott az LMP országgyűlési képviselője, aki szerint ez 20-25 milliárd forintos költséget jelentene az államnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Törvényjavaslatot nyújtott be az LMP
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást