Nyitókép: Pexels

Túlóratörvény: így haladnak a szakszervezeti tárgyalások

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2019. január 31. 10:04
Már több tucat cég megállapodást kötött a dolgozóival, hogy nem alkalmazza a munka törvénykönyvének módosítását, amely a túlórák számának növelését teszi lehetővé - mondta a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke mondta az InfoRádióban.

Gyógyszeripar, vegyipar, alumíniumipar, gázipar, gumiipar - ezeken a területeken harcolták ki a dolgozók, hogy ne túlóráztathassák őket az eddiginél többet.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke közölte: a túlmunka csak bizonyos határig támogatott a szakszervezet és a munkaadók által, hiszen sok negatív hatása van. Ezért is támogatta a szakszervezet azt, hogy olyan megállapodást kössön, amely kizárja a plusz túlórákat.

Minden félnek az az érdeke, hogy munkabéke legyen.

A túlórák esetében kollektív szerződések szabályozzák, mennyi az a maximális óraszám, amit egy évben alkalmazni lehet – fejtette ki Székely Tamás.

A VDSZ elnöke szerint egyre több cégnél kötik meg a bérmegállapodásokat is, és többségében két számjegyű emelésről van szó, ezzel kompenzálva a cafeteriát érintő átalakításokat is.

A munkáltatók néhány helyen arcpirítóan alacsony, például három százalékos béremelést ajánlottak a dolgozóiknak. Ezeknél a cégeknél sztrájkveszély fenyeget - fogalmazott az érdekképviseleti vezető.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egyre több a bérmegállapodás, de van, ahol sztrájkveszély fenyeget
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást