Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Egy hétig lehet megnézni a kijavított középiskolai felvételiket

Infostart
2019. január 21. 20:32
Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a középiskolai központi írásbeli felvételi feladatsorait, valamint az azokhoz tartozó javítási útmutatót. A kijavított vizsgákat a diákok ezen a héten tekinthetik meg abban az intézményben, ahol a felvételit írták.

Összesen 70 ezren írták meg szombaton a középiskolai központi írásbeli felvételit. A 9. évfolyamra 55 ezren, a 7. évfolyamra 9600-an, az ötödik osztályba pedig csaknem 6 ezren jelentkeztek. A központi felvételit a középfokú intézmények 64 százaléka várta el. Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese elmondta, hogy a diákok és a szüleik ezen a héten tekinthetik meg az eredményeket.

"Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a feladatsorokat, valamint a feladatsorokhoz tartozó javítási útmutatót. A javítást az egyes iskolák saját maguk végzik, tehát a javítást azoknak a középiskoláknak kell megszervezniük, amelyek írásbeli vizsgát szerveztek, és ezt követően a diáknak és a szülőnek meg kell mutatni az értékelést.

A vizsgázó és a szülő abban a középiskolában, ahol a diák megírta a dolgozatot, a vizsga megírását követő nyolc napon belül megtekintheti azt. Az iskolának pedig közzé kell tennie, hogy melyik az a nap, amikor a dolgozatokba betekintést biztosít napi nyolc órán keresztül.

Ezek a betekintések ezen a héten vannak.

A kijavított központi írásbelit a szülők összehasonlíthatják az Oktatási Hivatal weboldalán közzétett megoldókulccsal, és ha úgy vélik, hogy nem megfelelő a javítás, ezt jelezhetik az intézmény vezetőjénél – mondta Brassói Sándor. Ez után február 7-éig minden diák hivatalos értesítőt kap az eredményekről.

A középiskolai felvételi jelentkezést ennek az eredménynek a függvényében célszerű megtenni legkésőbb február 18-ig.

A felvételi eljárás része lehet a központi írásbeli mellett egy szóbeli vizsga is, de ezt csak azok a középiskolák hirdethetik meg, amelyeknél az elmúlt 3 évben kétszer annyi tanuló jelentkezett, ahányat fel lehet venni. A felvételi gyakran nagy lelki megterhelést okoz a diákoknak és a szüleiknek is – mondta korábban az InfoRádióban Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus.

A szakember úgy látja, hogy sokszor túl nagy a szorongás, ami valószínűleg abból fakad, hogy a szülők szeretnének abszolút megfelelni, tökéletesek lenni, mindent megtenni a gyermekükért. Szigeti Réka szerint azonban előbb

érdemes tisztázni magunkban, hogy mi az, amit jelent és mi az, amit nem jelent ez a vizsga.

Jelenti azt, hogy merre jutunk tovább, melyik a gyerek középiskolában tanul tovább és ott milyen élmények érik majd őket, de azt egyáltalán nem jelenti, hogy utána milyen lesz a teljes élet.

Azok a diákok, akik alapos indokkal nem tudtak részt venni a szombati központi írásbeli vizsgán, csütörtökön pótfelvételizhetnek. A feladatok természetesen nem egyeznek meg a szombatiakkal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Középiskolai központi írásbeli
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást