Nyitókép: MTI/Mészáros János

Benkő Tibor elárulta, mi mindent vesz a honvédség 2028-ig

Infostart / InfoRádió
2019. január 4. 15:23
Összesen 8 repülőgépet és 36 helikoptert vásárolhat a következő 10 évben a Magyar Honvédség - közölte Benkő Tibor honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. A szárazföldi képesség fejlesztésére 44 új és 12 használt Leopárd 2-es harckocsit szereznek be.

A katonák ruházatát, fegyvereit, valamint a haderőt is fejleszti a Magyar Honvédség. A korszerűsítést a kiképző repülőgépek beszerzésével kezdik - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában a honvédelmi miniszter.

"Ez a tízéves fejlesztési terv azt eredményezi, hogy a légierő teljes spektrumában kell, hogy elinduljunk; merevszárnyú repülőgépek, forgószárnyasok, légvédelmirakéta-rendszerek, modernizált Gripenek."

Benkő Tibor elmondta, hogy különböző típusú repülőgépeket vásárolhatnak, összesen 8 darabot.

"A honvédelmi és rendészeti bizottságtól megkaptuk a felhatalmazást, hogy

három közepes csapatszállító repülőgépet szerezzünk be, kettő könnyű szállító repülőgépet, valamint három, kimondottan nehéz katonai eszközök szállítására alkalmas repülőgépet."

A Magyar Honvédség emellett lecseréli az orosz gyártmányú közepes szállítógépeket, valamint a harci helikoptereket is.

"Már megkötöttük a szerződést az Airbusszal, ez húsz H-145-M könnyű, több célú helikopter beszerzését jelenti, és megkötöttük a második ütemre is a megállapodást, amely 15 darab H-225 közepes, több célú helikopter megvásárlására ad lehetőséget."

A helikoptereket kiképzésre, felkészítésre, kutatási, mentési feladatok végrehajtására és ha kell, a katasztrófahelyzetek kezelésére használják majd.

A magyar pilóták tudására a békemissziós feladatokban is szükség van - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor hozzátette, politikusokat is lehet szállítani állami légi közlekedési eszközökön, ilyennel jelenleg csak a honvédség rendelkezik. Így a miniszter szerint nincs abban kivetnivaló, ha egy politikus honvédelmi géppel utazik.

Szárazföld

Egy katonai doktrínának megfelelve a honvédség 2003-tól csökkentette a szárazföldi képességet. Tavaly azonban a NATO bejelentette, hogy nehéz technikai eszközöket kell építeni. A Magyar Honvédség így ennek megfelelve igyekszik helyreállítani a szárazföldi kapacitásokat.

"Ha Magyarország felajánlását a nehézdandár-képesség tekintetében 2028-ra prognosztizáljuk, akkor meg kell kezdeni ezeknek a technikai eszközöknek a beszerzését. Így ennek tükrében kötöttünk szerződést a negyvennégy Leopárd-2 A7+ legkorszerűbb harckocsi beszerzésre."

Benkő Tibor hozzátette,

a harckocsikat csak 2025-re gyárthatják le, addig is az eszközöket mással kell pótolni.

"Ezért tizenkét darab Leopárd-2 A4-es harckocsit lízingelünk, hogy meg tudjuk kezdeni azonnal a személyi állomány kiválogatását, felkészítését, hogy mire megérkezik a 44 vadonatúj harckocsi, addigra egy kiképzett, felkészített állományunk legyen.

Mindezek mellett a tüzérképességet is helyre kell állítani - jelentette ki a honvédelmi tárca vezetője.

"Önjárólöveg-beszerzést terveztünk, szerződést kötöttünk 24 darabra. Mindez a NATO felajánlásával teljes mértékben szinkronban van, és azt a célt szolgálja, hogy 2028-ra ez a szárazföldi képesség is rendelkezésre álljon. Nyilván ezt követően jönnek a harci és a szállító járművek."

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy növelni kell a többi között a felderítő, a tüzér, és a lövész képességeket is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Benkő Tibor honvédelmi miniszter - Aréna, 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Benkő Tibor honvédelmi miniszter - Aréna, 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást