Nyitókép: Bács-Kiskun Megyei Kórház

Egy újszülöttet hagytak a kecskeméti csecsemőmentő inkubátorban

Infostart
2018. november 7. 14:02
Egy újszülöttet helyeztek el a kecskeméti megyei kórház bejárata melletti csecsemőmentő inkubátorban szerda éjjel. A kisfiú jól van, egészséges.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Kecskemét-Nyíri úti telephelyén, a főbejárat mellett található csecsemőmentő inkubátorba egy újszülöttet helyeztek el 2018. november 7-én, hajnali 2 órakor – tudta meg a baon.hu Nagyné Szigeti Dórától, a megyei kórház szóvivőjétől. Az egészséges kisfiú súlya 3400 gramm, 53 cm hosszú, a kórházban a Gábor keresztnevet kapta.

Hasonló eset utoljára 2016 februárjában történt. Ekkor egy egészséges kislányt hagytak a helyi babamentő inkubátorában. A 3160 grammos, 50 centiméter hosszú csecsemőt a kórházban Ignácz Brigittának keresztelték el. Előtte 2012 januárjában történt szintén hasonló eset, akkor még a babamentő inkubátor a kórház Izsáki úti telephelyén volt. Ekkor egy koraszülött, 1300 grammos kisfiúra erősen kihűlt, életveszélyes állapotban találtak az intézmény munkatársai. Ő a kórházi keresztségben a Szőke Attila nevet kapta.

Ha a gyermek ismeretlen szülőktől származik, a hatályos jogszabályok alapján a gyámhivatal intézkedik a gyermek törvényes képviseletének rendezéséről és anyakönyveztetéséről. A gyermek részére gyámot rendel, valamint megállapítja mindazokat az adatokat, amelyekre a gyermek születésének anyakönyvezéséhez szükség van. A gyámhivatal ezt követően intézkedik a gyermek örökbe adása érdekében. A jogszabály szerint az „eljárás során nincs szükség az örökbefogadáshoz annak a szülőnek a hozzájárulására, aki gyermekét annak érdekében, hogy más nevelje fel – személyazonosságának feltárása nélkül – egészségügyi intézmény által arra kijelölt helyen hagyja és hat héten belül a gyermekért nem jelentkezik”. A hat hét elteltével a gyermek örökbe adható. Az örökbefogadási eljárás során a gyermeket a kirendelt gyermekvédelmi gyám képviseli.