Nyitókép: Pixabay

Katasztrófavédelem: civileknek nem kell kukásautót pakolni

Infostart
2018. november 6. 13:14
Hétfőn felröppent a hír, hogy végszükség esetén akár civileket is bevonhat a katasztrófavédelem a szemétszállítási munkákba.

"A katasztrófavédelem október vége óta fennakadások nélkül irányítja és szervezi Pest és Nógrád megye 116 településén a hulladékszállítást, a tevékenység végzésére kötelezett cégek alkalmazottaival és eszközeivel. Minden olyan híresztelés, amely szerint sor kerülhet a lakosság bevonására, csak pánikkeltésre alkalmas álhír" - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

Ezzel reagáltak arra, hogy a napi.hu azt írta: bár ettől a helyzettől nagyon messze vagyunk, elvileg megvan a lehetőség arra, hogy a szükségellátás során a polgári védelmi szolgálat, vagyis a lakosság kötelezhető arra, hogy vigye el a szemetet.

Az ügy előzménye, hogy az ellátási területén, 116 Nógrád és Pest megyei településen a Zöld Híd Nonprofit Kft. felfüggesztette a szemétszállítást, azt állítva, hogy nem kapták meg ennek ellenértékét az úgynevezett kukaholdingtól (NHKV). A szemétszállítás szervezését átvette a katasztrófavédelem, amely kötelezte a Zöld Híd Kft.-t a további munkára, és ehhez - a kormány által biztosított - forrást is megadták.

Időközben viszont a Zöld Híd engedélyét már visszavonta az állami kukaholding, így most engedély nélkül, de továbbra is ők végzik a szemétszállítást - a szükségellátás során még akár egy hónapig is.