Nyitókép: Faluldi Imre

Fejenként félmilliós segítség a kárpátaljai magyar értelmiségnek

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2018. október 20. 07:04
A kormány célja az, hogy ne csökkenjen a kárpátaljai magyarok száma az ukrajnai válság közepette sem.

Megduplázza a magyar kormány a kárpátaljai magyarságot támogató keretösszeget - jelentette be a nemzetpolitikai államtitkár.

2014-ben mélyült el az a gazdasági, politikai, társadalmi válság, amely azóta sem oldódott, sőt egyre súlyosabb Ukrajnában - nyilatkozta Potápi Árpád János az InfoRádiónak. A magyar-ukrán viszony lassan 4 éve vált feszültté, amikor Ukrajna be akarta vezetni a kárpátaljai magyarokat is sújtó oktatási törvényt.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett: már 2015-ben döntött a magyar kormány arról, hogy egy szociális programcsomagot indít el.

"Az összegek azóta bővültek, és a 2019-es költségvetésben a magyar kormány 1,4 milliárd forintot különített el. Ezt duplázta most meg a kormány" - fogalmazott Potápi Árpád János, így közel 3 milliárd forintot szán arra a kormány, hogy támogassák Kárpátalján az értelmiségi munkát végző magyarokat.

"Az egészségügyben, oktatásban dolgozók, a művészek, a tanárok, a média munkatársai kapnak különböző nagyságrendű támogatásokat: ez 500 ezer forintra növekszik majd fejenként" -

számszerűsített az államtitkár.

Hozzátette: ezzel évente 23-24 ezer kárpátaljai magyar nemzetiségű embernek tudnak majd segíteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Félmilliós segítség a kárpátaljai magyaroknak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást