Nyitókép: Pexels

Megszűnhet a lakástakarékok állami támogatása

Infostart
2018. október 15. 12:29
Felmenő rendszerben megszüntetné a lakástakarékpénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek. A törvény elfogadása sok olyan takarékoskodót kizárhat a lakásvásárlásból, akinek nincs gyermeke vagy nem ígéri, hogy lesz.

A fideszes Bánki Erik törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, miszerint megszűnhet a lakástakarékok állami támogatása, az ezután kötött és meghosszabbított szerződések után sem járna már állami segítség - írja a HVG.hu.

Ismert, az állami támogatás összege most még a betett összeg 30 százalékára rúg, de évenként legfeljebb 72 ezer forint.

Bánki - a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke - indoklása szerint a megszüntetéssel az államkasszában megspórolt pénzt a CSOK bővítésére irányítják át. Ha ez így van, a lap következtetése szerint

sokakat kizárnak majd a lakásvásárlás lehetőségéből azok közül, akiknek nincs gyermekük vagy akik nem ígérnek gyermekvállalást.

Az indoklásban az is szerepel, hogy a lakástakarék-program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de egyáltalán nem hatékony konstrukcióvá vált. Miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz.

A Portfolio.hu még januárban írt arról, hogy a lakás-takarékpénztárak esetében folyamatosan emelkedik a lakástámogatások összege, tavaly pedig már 60 milliárd forintnál is többet költött az állam ezen megtakarítási forma támogatására, ami 13,4 százalékos növekedés volt a 2016-os évhez képest. A portál arra is kitér, hogy a Fundamentánál 17 400 volt az átlagos havi megtakarítás összege, és az új ügyfelek háromnegyede választotta a havi maximális, 20 ezer forintos összeget. Sokan több szerződést is kötöttek.

A CSOK és a lakástakarék mellett létezik még egy lakáscélú állami kedvezmény: a Nemzeti Otthonteremtési Közösség tagsága. 180 hónapos futamidő mellett egy 15 milliós konstrukció esetén legfeljebb 4,5 millió forintos állami támogatásban lehet részesülni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mennyi van a lakástakarékokban?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást