Az LMP szerint újra kell indítani az azbesztmentesítést

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2018. október 5. 15:09
Leállították annak a 13. kerületi épületnek a bontását, amelynél a munkálatok közben azbesztet találtak. Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint az újlipótvárosi eset újra felhívja a figyelmet egy országos problémára.

„Az azbesztnek nagyon komoly egészségkárosító hatása van” – hívta fel a figyelmet Schmuck Erzsébet. Az eset szerinte arra hívja fel a figyelmet, hogy Budapesten és az országban számos helyen fordulhat elő azbesztszennyezés. Az ellenzéki képviselő az InfoRádióban arról beszélt, hogy szerinte újra kell indítani az országos azbesztmentesítési programot. Hozzátette, a fővároson kívül probléma van Tatabányán, Nyergesújfalun, Győrben, és Sopronban is.

A kilencvenes években volt egy felmérés, amelyet követően elindították a programot, ezt azonban a Fidesz-kormány leállította

– mondta Schmuck Erzsébet, aki szerint legalább a lakóépületeket és a fontosabb középületeket azbesztmentesíteni kellene, ehhez szerinte tízmilliárd forint elegendő lenne.

Az LMP kerületi szervezete kérdéssel fordult az illetékes hatósághoz. Onnan azt a választ kapták, hogy megteszik a szükséges lépéseket, az építkezés pedig addig nem folytatódhat, amíg a szálló por veszélyezteti a környéken lakók egészségét. A frakcióvezető-helyettes hozzátette: a környéket járva többször látta, hogy bár nem locsoltak, a gépek mégis dolgoztak az építkezésen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
LMP: az azbesztmentesítés újraindítására van szükség
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást