Nyitókép: Máthé Zoltán

Trócsányi László a közjegyzői díjakról: újratárgyalják az emelés kérdését

InfoRádió
2018. október 2. 19:52
Újratárgyalják a közjegyzői díjak kérdését, ezért halasztotta a emelésről szóló rendelet hatályba lépését januárra az Igazságügyi Minisztérium - jelentette be Trócsányi László az InfoRádió Aréna című műsorában.

A miniszter az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, hogy régóta nem emelkedtek a díjak, azért elfogadták a közjegyzői kamara emelési igényét.

Ugyanakkor azóta különböző szervezetektől megkereséseket kapott a minisztérium, és jogosnak találták a kifogásokat, ezért újra át fogják beszélni a kérdést.

Trócsányi László

úgy fogalmazott, hogy lesz emelés, de a megoldási módozatot illetően vannak nyitott kérdések.

Példaként említette, hogy a díjtételek országosan egységes lehetnek-e.

A kormány a hónap közepéig benyújtja az európai bírósághoz keresetét, amelyben a Sargentini-jelentés elfogadásáról szóló európai parlamenti állásfoglalás megsemmisítést fogja kérni - mondta az igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Trócsányi László elmondta, hogy ha a bíróság befogadja a magyar keresetet, akkor egy-másfél évig tarthat az eljárás. Ennek azonban nincs halasztó hatálya a hetes cikk szerinti eljárás ügyében.

Hozzátette: az politikai döntés kérdése, hogy az Európai Tanács ebben hogyan fog eljárni.

Trócsányi László megerősítette, hogy magyar álláspont szerint Sargentini-jelentés elfogadásakor a tartózkodásokat is bele kellett volna számítani az össz-szavazatba, és így nem lett volna meg az elfogadáshoz szükséget többség.

Hangsúlyozta, hogy precedens értékű ügyről van szó, mert például az európai bizottság is visszahívható lenne egy ugyanilyen döntéssel.