Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Megvan az LMP új frakcióvezetője

Infostart / InfoRádió
2018. szeptember 4. 14:04
Keresztes László Lóránt társelnököt választotta vezetőjének az LMP parlamenti frakciója kedden. A politikus a posztról lemondott Szél Bernadettet váltja. Beszélt a Jobbikkal való együttműködés témájáról és a párt átalakításáról is.

Keresztes László Lóránt budapesti sajtótájékoztatóján maga számolt be a frakcióülésen született döntésről. Elmondta, ő nem vett részt a voksoláson, a döntést képviselőtársai egyhangúlag hozták meg.

Az új frakcióvezető különösen fontosnak nevezte, hogy az LMP parlamenti munkájával biztosítsa "a valódi népképviseletet", és vállalja fel konkrét helyi ügyek képviseletét.

"Különösen fontosnak tartom azt, hogy az LMP a parlamenti munkájával egy valódi népképviseletet biztosítson. Ezt is végeztük el, amikor elhatároztuk, hogy a helyi ügyeknek engedünk terepet. (…) Továbbra is nagyon nagy hangsúlyt fogunk arra fektetni, hogy konkrét ügyeket vállaljunk fel és ezekben érezhető, látható eredményeket tudjunk elérni, a politikai munkánkkal pedig továbbra is az ökopolitika alapjain egy XXI. századi politikai alternatívát szeretnénk bemutatni" - mondta Keresztes László Lóránt.

Szél Bernadett korábbi frakcióvezető és társelnök augusztusban jelentette be lemondását, mert több, a párt etikai bizottsága által hozott döntéssel sem értett egyet az elmúlt időszakban. Az egyik határozat őt is eltiltotta három évre az LMP-ben betöltött pozícióktól, mert a kampányban a választókerületi visszalépésekről tárgyalt más ellenzéki pártokkal.

Keresztes László Lóránt megköszönte elődje munkáját és kiemelte, hogy Szél Bernadett vezetése alatt ismét e képviselőcsoport volt létszámarányosan a legaktívabb a Házban.

Együttműködés a Jobbikkal?

A Jobbikkal való esetleges együttműködésre vonatkozó kérdésre a politikus a következőket mondta: "Nem arról van szó, hogy a pártvezetőknek egymás kezébe kell csapni és megegyezést kell kötni. Úgy vélem, hogy felelősséget kell éreznie minden, valódi ellenzéki munkát végző pártnak, hogy megadja a lehetőséget a helyi szintű, akár értékek mentén, közös programok mentén kialakuló együttműködésre. Azért fogok dolgozni, hogy ez kialakulhasson, de ez ügyben nem pártok közötti konkrét együttműködésről van szó".

Mindemellett a társelnök strukturális változtatásokat látott szükségesnek az LMP-ben, hogy – mint mondta – irányíthatóbbá tegyék a pártot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megvan az LMP új frakcióvezetője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást