Nyitókép: Máthé Zoltán

Hihetetlen, mennyi étel kerül a kukákba

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2018. augusztus 23. 06:02
Minden percben nagyjából 66 tonna étel megy veszendőbe az Egyesült Államokban – derül ki Boston Consulting Group amerikai üzleti tanácsadó cég friss tanulmányából. A Magyar Élelmiszerbank Szövetség szerint Magyarországon közel 2 millió tonna élelmiszert pazarolunk el évente.

Az amerikai cég tanulmánya arra is felhívja a figyelmet, hogy 2030-ra az évente kidobott élelmiszermennyiség elérheti a 2,1 milliárd tonnát.

Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Szövetség külső kapcsolatok igazgatója szerint Magyarországon is jelentős mennyiségű élelmiszerfelesleg termelődik éves szinten.

Ebből nagyjából 80-100 ezer tonna élelmiszer menthető éves szinten.

Az Élelmiszerbank 10 ezer tonnát tudott megmenteni és így sok rászorulónak segíteni – fejtette ki.

Van, hogy áruházakból mentik meg az élelmiszereket, és előfordul, hogy a gyártóktól érkeznek a feleslegek. Ilyenkor a szervezetek havonta kapnak élelmiszereket.

A szakértő hozzátette: fontos, hogy a felesleget valamilyen módon újra tudják hasznosítani.

A jelentés szerint a kidobott élelmiszer mennyisége évente 1,9 százalékkal fog emelkedni 2015-től 2030-ig, a veszendőbe ment élelem dollárban kifejezett értéke pedig 1,8 százalékkal.

A fejlődő országokban a veszteség leginkább a feldolgozás alatt jelentkezik, a fejlett országokban főként a kiskereskedelemben és a fogyasztóknál, akik gyakran túl sokat szereznek be, ezért ki kell dobniuk az ételt, vagy meg sem vásárolják, mert "nem felel meg az esztétikai követelményeknek", ezért kerül a kukába.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései alapján az élelmiszer-veszteség és -kidobás számlájára írható a kibocsátott üvegházhatású gázok 8 százaléka a világon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sczígel Andrea
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást