Keresik a genovai tragédia okait - a nap hírei

Infostart
2018. augusztus 15. 22:16
Olaszországban még tart a mentés, de már keresik a genovai tragédia okait is. Mielőbbi egyeztetést vár a központi közigazgatás tervezett leépítéséről a szakszervezet. Budapesten már péntektől forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai rendezvények miatt. A nap legfontosabb hírei augusztus 15-én.

Hatósági vizsgálat miatt a Katasztrófavédelem elrendelte a a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B Terminál és környékének lezárását - közölte Facebook oldalán a Budapest Airport. A közlemény szerint jelentős torlódások várhatók, valamint késések a menetrendben. Az utasokat arra kérik, hogy figyeljék a járatinformációt, a helyszínen pedig tájékozódjanak a rendőrség és a repülőtér munkatársaitól.

Olaszországban még tart a mentés, de már keresik a 42 halálos áldozatot követelő genovai hídomlás okait és felelőseit is. A genovai főügyész elmondta: a nyomozás alatt elsősorban az 51 éve épült híd karbantartását és terveit vizsgálják majd. Olaszország nemzeti gyászt készül bevezetni az áldozatok emlékére.

Rendszeres a magyarországi hidak vizsgálata - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tájékoztatás szerint a közúti hidak műszaki állapotát akár heti, de minden esetben féléves és éves rendszerességgel ellenőrzik. A karbantartási feladatokra 2018-tól nagyobb összeget fordít a kormány a 100 milliárd forintos útfelújítási programon belül.

Mielőbbi egyeztetést vár a központi közigazgatás tervezett leépítéséről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péterné az InfoRádióban elmondta: nem volt előzetes konzultáció a keddi bejelentés előtt, de Gulyás Gergelynek a Miniszterelnökség vezetőjének korábbi ígérete szerint lesz egyeztetés a közeljövőben. A központi közigazgatásban dolgozók 14 ezres létszáma akár ötödével csökkenhet jövőre.

Érdemi parlamenti és társadalmi vitát sürget a magyar munkavállalók kivándorlásának megállításáért az MSZP. A párt önálló államtitkárság létrehozását várja a kormánytól a probléma kezelésére. Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője nemzeti konzultációt is szeretne a kérdésről.

A turisztikai szereplők közötti együttműködés megteremtését tartja a legfontosabb feladatnak a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, hogy a vendégek minden szolgáltatást megtaláljanak a tónál. Hoffmann Henrik az InfoRádió Aréna című műsorában megerősítette: az a céljuk, hogy a Balaton négy évszakos üdülőhellyé váljon.

Minden eddiginél többen, 565 ezren látogattak ki a Sziget fesztiválra, amely az egy hét alatt 3 napon is teltházas volt. Idén a nagyszínpad sztárfellépőire csaknem 1 milliárd forinttal többet költöttek, mint a korábbi évben. A BRFK azt közölte: az idei fesztiválon több mint felével csökkent a bűncselekmények száma az előző évihez képest.

Budapest több kerületében forgalomkorlátozásokra kell készülni a hosszú hétvégén az augusztus 20-ai rendezvények miatt. A BRFK közleménye szerint a többi között a Lánchidat és az Alagutat is lezárják az autók elől. Változások lesznek a közösségi közlekedésben is.

Tartósan vízhiányos időszakot állapított meg a belügyminiszter. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem kell járulékot fizetniük az érintetteknek az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat után. Közben ivóvíz-takarékosságra kéri fogyasztóit az Észak-magyarországi Regionális Vízművek. A cég szolgáltatási körébe Heves-, Nógrád- és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 700 ezer fogyasztó tartozik.

Elbúcsúztatták Szepesi Györgyöt a Farkasréti temetőben. A legendás sportriporter július 25-én 96 éves korában hunyt el. A gyászolók között családtagjai mellett egykori kollégái, barátai, tisztelői, valamint a sportolók képviseletében elsősorban volt labdarúgók rótták le tiszteletüket.