Az online parák ellen lép fel az NMHH

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2018. augusztus 15. 19:05
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság több kezdeményezése is védi a fiatalokat azoktól a veszélyektől, amelyek az online világban érhetik őket - hangsúlyozta a szervezet elnöke, Karas Mónika.

Karas Mónika kiemelte, a Bűvösvölgy nevű edukációs programjaikkal a budapesti és a debreceni helyszínek mellett jövőre Sopron is várja az iskolás csoportokat.

Az NMHH 2011-ben indította az Internet Hotline szolgáltatását, amelynek online felületén kilenc kategóriában lehet bejelentést tenni azoknak, akik jogsértő vagy kiskorúakra káros tartalmat találtak. A hatóság az indulás óta több mint négyezer bejelentéssel foglalkozott, amelyek között volt internetes zaklatás, pedofil tartalmat kifogásoló bejelentés és kábítószer fogyasztására buzdító honlap jelzése is, közülük a legtöbb azonban a hozzájárulás nélkül közzétett tartalom, pl. fotó vagy személyes adatok kategóriában érkezett - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke.

"Mi abban tudunk segíteni, hogy részint a tartalomszolgáltatókhoz fordulunk, hogy távolítsák el a tartalmat, részint pedig előfordul az is, hogy a rendőrdéghez kell fordulni, mert olyan súlyos a jogsértés" - tette hozzá.

Bűvösvölgy projekt

A gyermekek már egész fiatalkorban a virtuális tér tagjává válnak, de nincsenek tudatában a használati szabályoknak, amelyeleket, ha ismernének, a hasznukra fordíthatnának, mintsem kárukra. Ennek szellemében jött létre a Bűvösvölgy, amely a 9-16 éves korosztályt szeretné játékos módon megtanítani a média világára.

A gyerekek műsorokat készítenek, ezáltal felismerik azokat a csapdákat, amiket a média-tartalmak rájuk öntenek, így már nem lesznek olyan védtelenek.

Ha erről tanulnak, és ők maguk is tartalomalakítók, akkor ők értünk fogják használni a virtuális teret.

- fejtette ki az NMHH elnöke.

A budapesti és a debreceni központba évről évre folyamatosan érkeznek az iskolai osztályok: a két központ 2014-es és 2017-es megnyitása óta ez idáig összesen 261 településről több mint 33 ezer gyermeket fogadott, térítésmentesen. Akik tanítási időben nem jutnak el Bűvösvölgybe, azoknak lehetőségük van részt venni a központ nyári táborában, amit csak ebben az évben közel háromszázan tettek meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az online parák ellen lép fel az NMHH
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást