Az ellenőrzések során a higiéniával és a nyomonkövethetőséggel foglalkoztak a szakemberek: azzal, hogy a helyben felhasznált alapanyagok a fogyasztók egészséget ne károsítsák. A legfőbb cél ennek az elkerülése - mondta a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály osztályvezetője.
Molnár Rita elmondta, hogy a háromnapos rendezvény alatt összesen
91 ellenőrzést végeztek, ebből 17 esetben volt szükség utóellenőrzésre. A szigorú szabályozásnak és a jogi háttérnek köszönhetően komoly, kirívó szabálytalansággal nem találkoztak.
A vendéglátósok többsége nem először van kint a Hungaroringen, így nincs szüksége felvilágosításra,m de minden évben akadnak új delikvensek is, akiknél akadnak kifogásolható szakterületi problémák - fogalmazta meg az osztályvezető.
Leginkább kifogásolt problémák
Nem volt megfelelő kézfertőtlenítő szer a kézmosáshoz, és a mosogatáshoz sem megfelelő mosogatószert használtak. Sokszor olyan dokumentációk hiányoztak, amelyeket napi szinten kellene kitölteni: például a hűtőhőfok ellenőrzését nem megfelelően dokumentálták. Ezen kívül a munkaruha tisztasága sem volt megfelelő sok helyen - mondta Molnár Rita.
"Ilyen szempontok szerint vissza kellett mennünk utóellenőrzésre, ott a helyszínen előírtuk nekik, hogy minél hamarabb oldják meg ezeket a problémákat, és ezeket újra ellenőriztük" - tette hozzá.
Mindezek ellenére olyan mértékű szabálytalanság nem mutatkozott, ami miatt pénzbírságot kellett volna kiszabni
- jegyezte meg Molnár Rita. Hozzátette azt is, hogy a magas ital- és ételárak miatt nem kellett szigorúbban ellenőrizni a vendéglátósokat.