Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Baj van a Dunával

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás
2018. július 28. 08:10
Az árterek 68 százaléka eltűnt a Duna vízgyűjtőjén – mondta az InfoRádiónak a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Antal Alexa hozzátette: Magyarországon a kevés begyűjtött adat jelenti az egyik legnagyobb problémát.

Európa felszíni vizeinek mindössze 40 százaléka egészséges, hazánkban pedig kevesebb mint 20 százalék van jó ökológiai állapotban – emelte ki Antal Alexa. A Duna a kontinens második legnagyobb és az ország legjelentősebb folyója; 20 millió embernek szolgáltat ivóvizet és számos egyéb szerepe van a közlekedéstől elkezdve a sporton át a mezőgazdaságig – tette hozzá.

A Duna vízgyűjtőjén az árterek 68 százaléka eltűnt, melynek kiemelt ökológiai jelentősége van – hangsúlyozta a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

„Nagyon fontos tehát, hogy a maradék területet megőrizzük és megvédjük”

– jegyezte meg.

A víz keretirányelv szerint a vizeinket jobb állapotba kell hozni, de az életbe lépése óta eltelt 18 évben az államok nem vették komolyan és nem valósították meg a benne foglaltakat – mondta Antal Alexa. A hazai jogszabályi környezetbe adaptálását vízügyi szakemberek sokasága segítette, Magyarországon azonban problémát okoz, hogy kevés adat áll rendelkezésre a vizeink állapotáról. „Az első és legfontosabb lépés az lenne, hogy kerüljünk valóban tisztába azzal, hogy jelenleg hol tartunk, és milyen lépéseket kell tennünk a jövőben” – fogalmazott a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Baj van a Dunával
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást