Nyitókép: Pexels

Diákok, figyelem! Tanácsok munkakezdés előtt

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2018. július 22. 13:15
Diákokat csak iskolaszövetkezeten keresztül lehet kedvezményes foglalkoztatási formában alkalmazni - mondta a Prodiák Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja. Juhász Csongor kiemelte: a 18 év alatti tanulók csak szülői beleegyező nyilatkozattal vállalhatnak munkát.

A diákokat csak iskolaszövetkezet keretén belül lehet kedvezményesen foglalkoztatni. Kötelező írásba foglalni a felek között a megbízási szerződést, amelynek tartalmaznia kell a munkakör és a munkabér megjelölését - emelte ki Juhász Csongor, a Prodiák Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

Szabályozások

  • Iskolaszövetkezeten keresztül olyan személy dolgozhat, aki nappali tagozatos, aktív vagy passzív hallgató. Passzív jogviszony esetén csak addig dolgozhat valaki, amíg a 25. életévét be nem töltötte.
  • A tanulók 16 éves kortól dolgozhatnak, tanítási szünetben már 15 éves kortól is.
  • 18 éves kor alatti diákok szülői beleegyező nyilatkozattal vállalhatnak munkát.
  • A 18 év alattiak éjszaka nem dolgozhatnak, és egy napon maximum nyolc órát lehet foglalkoztatni őket.

Diákmunkások díjazása

A diákoknak legalább a mindenkori minimálbért kell kifizetni, ez

2018-ban bruttó 794 forint óránként, ebből lejön 15% szja, így a bruttó bérnek 85%-a a kézhez kapott nettó összeg.

- magyarázta az iskolaszövetkezet tagja.

Mire kell figyelni?

A legfontosabb dolog, amelyre minden diáknak oda kell figyelnie, hogy aláírják a munkaszerződést, amelyből aztán kap is egy példányt. Ezen kívül a diákok óráit mindig pontosan kell leigazolni, mert ez az igazolt jelenlét lesz a bérük alapja, az iskolaszövetkezet ennek alapján fizeti ki a diákokat" - jegyezte meg Juhász Csongor.

Hozzátette azt is, hogy érdemes munkavállalás előtt utánanézni az iskolaszövetkezetnek, hogy a diák nyugodtan kezdhessen el dolgozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Diákmunka vállalás szabályai
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást