Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kiemelték a dunai bombát - íme a friss információk a tűzszerészektől

Infostart / InfoRádió
2018. július 5. 11:47
Kiemelték, azonosították és hatástalanították a Dunában, a budapesti Erzsébet hídnál talált második világháborús robbanótestet. A hetven éve a vízben lévő bomba miatt az Erzsébet híd környékét lezárták és kiürítették - a korlátozásokat hamarosan feloldják.

Markovics Zita, a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje elsőként az InfoRádióban számolt be a robbanószerkezet kiemeléséről. Miután a bombát megtalálták, elhelyezték a honvédség aknamentesítő hajójához erősített pontonton.

Ekkor a minimálisan szükséges hajókezelői személyzet és a bombával dolgozó tűzszerékek kivételével mindenki elhagyta a járművet és a pontont, egy motorcsónakkal a partra mentek.

Kiderült: egy 100 kilogrammos szovjet gyártmányú romboló légibombáról van szó. A gyújtószerkezetét viszonylag rövid idő alatt kiszerelték, a bombatest és a gyújtószerkezet szállítható állapotban van.

Markovics Zita közölte: hamarosan megszűnnek a korlátozások, helyreáll a közlekedés.

Az aknamentesítő hajó az Erzsébet hídtól az újpesti hadikikötőbe megy, onnan tűzszerész járőrautóba helyezik, a honvédség központi gyűjtőhelyére viszik és megsemmisítik.

A lezárásoknál a 300 méteres sugarú kör elegendő volt, akkor kellett volna csak nagyobb, ha nagyobb bomba került volna elő.

(A korábbi munkálatokról és a bombával kapcsolatos érdekességekről, valamint a lezárásokról percről percre cikkünkben tudósítottunk.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Markovics Zita: megtalálták, hatástalanították a bombát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást