Nyitókép: Faludi Imre

Budapesten marad, de Bécsben is toboroz a CEU

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. június 26. 15:57
A Közép-európai Egyetem kuratóriuma jóváhagyta, hogy az intézmény megkezdje a toborzást a 2019-20-as tanévre Budapestre.

A közlemény szerint a jelentkezést az új tanévre annak figyelembevételével hirdették meg, hogy az egyetem teljesítette magyar törvényi kötelezettségeit, miközben a kormány továbbra is elzárkózik a felsőoktatási törvény módosítása miatt előállt helyzet rendezésétől. Kitértek arra is:

a New York Állam Oktatási Hivatalának képviselőjétől származó, kedden nyilvánosságra hozott hivatalos levél megerősíti, hogy a CEU valóban felsőoktatási tevékenységet végez az államban,

és így maradéktalanul megfelel "a lex CEU követelményeinek". A CEU kuratóriuma jóváhagyta az egyetem New York-i oktatási programjainak bővítését és továbbfejlesztését is - tették hozzá.

Az egyetem kuratóriuma és vezetése bízik abban, hogy a magyar kormány tartja az ígéretét, és mivel az egyetem teljesítette az új felsőoktatási törvény minden feltételét, tovább működhet Budapesten – mondta az InfoRádiónak Enyedi Zsolt. Egyetlen egy feltétel maradt a működés biztosításához: az államközi szerődés – tette hozzá a rektorhelyettes, aki megjegyezte: ez már a magyar államon múlik.

A magyar és amerikai fél közötti tárgyalások tavaly lezajlottak, a felek megegyeztek a szövegben, csupán Szijjártó Péter külügyminiszter aláírása hiányzik a dokumentumról – emelte ki Enyedi Zsolt. Bár az eredetileg kitűzött határidő lejárt, az egyetem vezetősége abban reménykedik, hogy néhány héten belül szignózza a szerződést a tárcavezető, miután a kormány alaposan elemezte Palkovics László és Altusz Kristóf, a New York-i oktatási helyszínéül szolgáló Bard College-ban tett látogatását.

„Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk Budapest mellett”

– jelentette ki a CEU rektorhelyettese

A CEU a múltban is működött párhuzamosan több kampuszon, az egyetem kuratóriuma idén márciusban egy bécsi kampusz létesítéséről döntött. A múlt hét végén tartott ülése jóváhagyta, hogy a CEU oktatási helyszínt béreljen egy, a célra alkalmas bécsi területen, és megkezdje a toborzást a 2019-es tanévre - írták. Bár az osztrák meghívás a magyar felsőoktatási törvény módosításával kialakult nehéz helyzet miatt történt, az egyetem vezetése úgy ítélte meg, hogy a bécsi kampusz létrehozása a magyarországi helyzet rendezésével is jó döntés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Budapesten marad a CEU
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást