Végleges a negyedik Orbán-kormány névsora - a nap hírei

Infostart
2018. április 27. 22:25
Hat régi és hat új minisztere lesz az új kormánynak. Jogerősen megállapította a választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság. Békeszerződéssel zárja le a 65 évvel ezelőtti háborút a két Korea. A nap legfontosabb hírei április 27-én.

Hat régi és hat új minisztere lesz az új kormánynak. Palkovics László vezetésével nemzeti innovációs és technológiai tárca alakul. Gulyás Gergely vezeti majd a Miniszterelnökséget, Benkő Tibor lesz a honvédelmi, Nagy István a földművelésügyi, Kásler Miklós az emberi erőforrásokért felelős miniszter. Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszterként felel majd a nemzeti vagyon kezeléséért. Posztján marad Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, valamint Pintér Sándor belügy, Varga Mihály pénzügy, Trócsányi László igazságügyi, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Süli János továbbra is tárca nélküli miniszterként felügyeli a paksi atomerőmű bővítését. Az új kormány az Országgyűlés alakuló ülését követő hetekben áll fel.

A 2020-tól kezdődő uniós költségvetési ciklusban a lehető legnagyobb fejlesztési keretet szeretné Magyarországnak a kormány - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az Ecofin szófiai ülésén kiemelte: meg kell hagyni a tagállamok számára a mozgásteret a termelékenységet, a foglalkoztatást, a befektetés-ösztönzést és a modern technológiai fejlesztéseket segítő strukturális reformok kialakításában.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem igaz, hogy Magyarország orosz megrendelésre folytatná az Ukrajna-politikáját. Szijjártó Péter a NATO külügyminiszteri találkozójának szünetében hangsúlyozta: a kormány lépései mögött egyedül az a szándék húzódik meg, hogy Kijev mielőbb visszavonja a Kárpátalján élő 150 ezres magyar kisebbség jogait sértő törvényeket. A tárcavezető azt is hozzátette, hogy Magyarország több szolidaritást vár el a NATO-tól.

Jogerősen megállapította a választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB a Fidesz-KDNP-nek 42, a Jobbiknak 25, az MSZP-Párbeszédnek 12, az LMP-nek 7, a DK-nak 6 országos listás mandátumot osztott ki. Az országos listás eredménymegállapító határozat ellen 3 napon belül a Kúriához lehet fordulni bírósági felülvizsgálati kérelemmel, aminek nincs halasztó hatálya. Az országos listán bejutott képviselők mandátumát a tervek szerint május 4-én adják át az Országházban.

Szél Bernadett lesz az LMP 9 fős parlamenti frakciójának vezetője. A képviselőcsoportból Demeter Márta, Keresztes László Lóránt és Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettesként fog dolgozni. Az Országgyűlésben az LMP adja a fenntartható fejlődés bizottságának elnökét, a posztra Schmuck Erzsébetet választotta meg a frakció. A honvédelmi bizottságba Demeter Mártát a költségvetésibe pedig Csárdi Antalt jelöli alelnöknek az LMP.

Nincs napirenden a képviselők béremelése - közölte a Fidesz-frakció a sajtóban megjelent hírekre reagálva. A Blikk írt arról, hogy a képviselői alapilletményt a jelenlegi nettó fél millióról, 665 ezer forintra emelnék. A Fidesz képviselőcsoportjának közleménye felidézi, hogy az országgyűlési képviselők illetményének összegét az Országgyűlésről szóló törvény szabályozza.

Mulasztott az Országgyűlés a kárpótlási szabályok módosításakor - állapította meg az Alkotmánybíróság. A testület határozata szerint a mulasztást azzal követte el a törvényalkotó, hogy egyes esetekben lehetetlenné tette a kárpótlásra jogosultak számára vételi joguk gyakorlását. A testület felszólította az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének 2018. december 31-éig tegyen eleget.

Rövidesen indulhat a sármelléki repülőtér fejlesztése. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1-2 hónapon belül aláírhatja a 6,6 milliárd forintos fejlesztésről szóló támogatási szerződést a Hévíz önkormányzata által üzemeltetett leszállóhelyen. A pénz technikai, technológiai, infrastrukturális fejlesztésekre fordítható.

Május 6-a és 11-e között ismét Erdélyben dolgoznak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntesei. Az orvosok kórházakban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, és ha kell, kezelik a rászoruló gyermekeket. Az önkéntes orvosi csoport évente kétszer utazik Hargita megyébe, ahol gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítenek a rászorulóknak.

Romániában már félszáz halálos áldozata van a kanyarónak, miután újabb gyerek halt bele a betegségbe. Az 50. halálos áldozat egy 4 éves gyerek volt a kelet-romániai Iasi megyéből. Az országban 2016 szeptembere óta van kanyarójárvány.

A Lajos Artúr Károly nevet kapta Vilmos herceg és Katalin hercegnő hétfőn született harmadik gyermeke. A Kensington-palota bejelentette azt is, hogy a gyermek hivatalos megszólítása Ő Királyi Fensége, Louis, Cambridge hercege. Szülei és két idősebb testvére is a Cambridge hercege, illetve hercegnője címet viseli.

Békeszerződéssel zárja le a 65 évvel ezelőtti háborút a két Korea - ebben állapodott meg a két ország vezetője. A jelenlegi fegyverszünetet felváltó szerződést várhatóan még az idén aláírják a felek. A két politikus abban is megállapodott, hogy szorosabbra fűzi a két ország diplomáciai kapcsolatait és állandó összekötő irodát hoz létre a határ észak-koreai oldalán fekvő Keszongban.

Németország továbbra is szoros tárgyalásokat folytat Washingtonnal, amíg Donald Trump nem dönt az iráni atomszerződésről - jelentette ki Washingtonban Angela Merkel német kancellár. Az amerikai elnök május 12-én dönt arról, hogy megújítja-e az iráni atomprogramról 6 nagyhatalom által aláírt szerződést, amelyben Teherán vállalta, hogy csökkenti atomtevékenységeit a szankciók fokozatos feloldása fejében.

Kiáll a nyugat-balkáni országok európai perspektívája mellett az Európai Unió, de a szükséges feladatokat nem Brüsszelnek, hanem az egyes országoknak kell elvégezniük - hangzott el a Brdo-Brioni folyamat elnevezésű fórum szkopjei csúcstalálkozójának plenáris ülése után. A találkozón Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Koszovó és Albánia államfői mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Bojko Boriszov, az unió soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfője vett részt.