Van elég gáz a kereskedelmi gáztárolókban - a nap hírei

Infostart
2018. március 20. 22:06
Az energiahivatal szóvivője szerint van elég gáz a kereskedelmi tárolókban. Az LMP nem kezdeményez további tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal, a DK szerdára újra egyeztetésre hívja az LMP-t. Jövő május 23-a és 26-a között lesznek az európai parlamenti választások. A nap legfontosabb hírei március 20-án.


Szinte biztos, hogy nem lesz szükség a stratégiai gázkészlet megnyitására - mondta az InfoRádiónak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője. Scherer Zsolt azt hangsúlyozta: van elég gáz a kereskedelmi gáztárolókban. Korábban az Erste olaj- és gázipari elemzője megerősítette a Magyar Nemzet információját, hogy a 4,4 milliárd köbméter összkapacitású állami tulajdonú tárolókban már csak 220 millió köbméter földgáz van. Pletser Tamás az InfoRádióban ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is: Magyarország rendelkezik stratégiai készletekkel.

A parlament nemzetbiztonsági és költségvetési bizottsági ülése is határozatképtelen volt a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt. Az ellenzék javaslatára mindkét testület napirendjén szerepelt volna egyebek mellett Kósa Lajos 4,3 milliárd eurós vagyonkezelési ügye. Molnár Zsolt, a nemzetbizonsági bizottság szocialista elnöke elmondta: még az április 8-ai országgyűlési választás előtt kísérletet tesz a bizottság összehívására. Mesterházy Attila a költségvetési bizottság szocialista elnöke bejelentette, hogy levelet ír Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, hogy elérje, a fideszes képviselők vegyenek részt a bizottság ülésein.

Nem kezdeményez további tárgyalásokat az LMP az ellenzéki pártokkal, miután a Jobbikkal sem sikerült megállapodni. Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, hogy az ajtó bezárult. Ugyanakkor az egyéni visszalépéseket nem zárta ki. Előzőleg Toroczkai László, a Jobbik alelnöke azt mondta, hogy nincs értelme annak, hogy a Jobbik az LMP-vel egyeztessen, mert úgy látja: az ellenzék vezető ereje mára a Jobbik. A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke ugyanakkor azt kérte az LMP-től, hogy szerdán folytassák a tárgyalásokat. Molnár Csaba hozzátette, hogy a DK a kölcsönös visszaléptetésekben hisz.

Tárgyalásra hívta az Együtt és a Momentum vezetőit az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely a Facebookon azt írta, hogy szomorúan veszi tudomásul az LMP döntését, hogy nem kívánnak tárgyalni a demokratikus pártokkal a választási együttműködésről. Juhász Péter, az Együtt elnöke közölte: pártja ott lesz az egyeztetésen.

A legutóbbi hírek szerint a Momentum eddig 3, míg az LMP két egyéni körzetben jelentett be visszalépéseket más ellenzéki párt jelöltje javára. A budapesti 15-ös körzetben, Pestszentlőrincen az LMP-s jelölt, Kassai Dániel, valamint a Momentumos jelölt is a szocialista Kunhalmi Ágnes, az MSZP-Párbeszéd jelöltje javára lép vissza. Az LMP-s Ságodi Zoltán emellett Veszprém 2-es számú választókörzetében a jobbikos Kepli Lajos javára lép vissza. A Momentum Szekszárdon az LMP-s Hadházy Ákos, Marcaliban pedig a jobbikos Steinmetz Ádám javára lép vissza.

Megkezdődött a csillagászati tavasz, vasárnap pedig jön a nyári időszámítás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján azt írja, kedden 17 óra 15 perckor következett be a tavaszi napéjegyenlőség. A tájékoztatás szerint ebben az évszázadban már nem lesz március 21-én napéjegyenlőség, a következő ilyen alkalom 2102-ben lesz. 2048-ban pedig a szökőévek miatt március 19-re csúszik a csillagászati tavasz kezdete. A nyári időszámítás vasárnap kezdődik, amikor hajnali 2-kor 3 órára kell állítani az órákat.

Jövőre, május 23-a és 26-a között lesznek az európai parlamenti választások - döntött az uniós tagállami kormányok képviselőit tömörítő tanács. A hivatalos jóváhagyásra június végéig várni kell. Az uniós tagállamok lakói 5 évente határoznak arról, hogy kik képviseljék őket az Európai Parlamentben. Mivel a hatályos törvények szerint Magyarországon csak vasárnap lehet választást tartani, így a magyarországi voksolás minden bizonnyal jövő év május 26-án lesz.

Egy több millió eurós líbiai kampányfinanszírozási ügyben őrizetbe vették, és kihallgatják Nicolas Sarkozy volt francia elnököt. A Le Monde című napilap azt írja: a gyanú szerint Líbiából finanszírozták a politikus 2007-es választási kampányát. A volt államfő ügyvédje egyelőre nem nyilatkozott a kényszerintézkedésről.

Lovaggá ütötték Ringo Starrt, a Beatles egykori dobosát. A Liverpoolban született, de Los Angelesben élő 77 esztendős Sir Ringo Starr a brit zenei életben kifejtett tevékenységéért került fel a brit uralkodó által újév alkalmából elismerésben részesítettek listájára, amelyet még tavaly decemberben hoztak nyilvánosságra.