Hatalmas mennyiségben zúdulnak a bíróságra a devizahiteles perek

Infostart
2018. március 7. 10:06
Tizenötezer olyan ügy érkezett tavaly az ország bíróságaira, amelyben az ügyfelek a korábban megkötött devizás szerződések egy vagy akár több pontját kifogásolták. Száz gazdasági és polgári jogi per közül átlagosan nyolc a devizahitelezés miatt kezdődött, a legtöbb a fővárosban és Pest megyében.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kimutatása szerint 2013 utolsó két hónapjában hatszáz, ezután 2014 egészében ötezer körül mozgott az ilyen ügyek száma, 2015-ben viszont már 11 ezer devizás pert jegyeztek fel, egy évvel később pedig újabb 19 ezret. A múlt esztendőben nagyjából 15 ezer ügy érkezett -írja a Magyar Idők.

Tavaly az ország bíróságaira összesen körülbelül 190 ezer gazdasági és polgári peres ügy futott be, ezek közül 15 ezer érintette a külföldi pénznemben nyilvántartott kölcsönöket. Az új esetek nagyjából fele Budapesthez és Pest megyéhez köthető. A múlt esztendő végén nagyjából hétezer per volt folyamatban, ez az érték körülbelül ezerrel volt kevesebb, mint a 2016. december 31-én rögzített adat.