Az idén 3,7 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság - a nap hírei

Infostart
2018. február 7. 22:14
Nyomozást indított a hajnali metróbaleset miatt a rendőrség. Németországban megegyeztek a koalíciós kormány megalakításában a keresztény uniópártok és a szociáldemokraták.

Az idén a várt 3,6 százalékkal szemben 3,7 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság. A brüsszeli testület dokumentuma szerint a magyar GDP a növekedés 2016-os megtorpanása után tavaly ismét 3,8 százalékkal bővült, ami az erős belső keresletnek köszönhető.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint rekordot döntöttek tavaly a beruházások. Szijjártó Péter a Metyx Hungary kaposvári fejlesztését bejelentő tájékoztatón arról beszélt: a kormányzati beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül 96 beruházással 3 és fél milliárd eurónyi befektetés érkezett. Hozzátette: a tavalyi volt a második olyan év, amikor több mint 17 ezer állás létrehozásáról született döntés.

Tavaly 4,8 százalékkal nőtt az ipari termelés éves szinten - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Decemberben fél százalékos csökkenést regisztrált a hivatal, de a munkanaphatástól megtisztított adat 4,5 százalékos emelkedést mutatott.

Várhatóan rekordösszegű lesz a tavalyi agrárexport, ami már az év első 11 hónapjában meghaladta a 2016 egész évi 8 milliárd eurós szintet – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György a budapesti nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon elmondta: a magyar agrárkivitel 2010 és 2017 között 56 százalékkal bővült és meghaladta a 2500 milliárd forintot.

A vidéki fiatalok otthonteremtését és családalapítását segíti elő 66 településen az összesen 11 milliárd forint összértékű Esély otthon elnevezésű program. Novák Katalin családügyekért is felelős államtitkár elmondta: a pályázat célja, hogy a szülőföldjükről elszármazott 18 és 35 év közötti fiatalokat visszavonzza szülőhelyükre, illetve a még ott élők számára boldogulási lehetőséget kínáljon.

Magyar vezetéssel egyesül a magyar és a szerb áramtőzsde. A vállalat Budapest-Belgrád székhellyel működik majd. A résztvevők célja, hogy az új tőzsde meghatározó szerepet töltsön be a régió piacainak integrációjában.

Nyomozást indít az Astoria és a Blaha Lujza tér között szerda hajnalban történt metróbaleset miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Két műszaki szerelvény ütközött össze a 2-es metró vonalán, az Astoria felől a Blaha Lujza tér felé vezető oldalon. A nyomozás azt próbálja tisztázni, hogy milyen körülmények között és kinek a hibájából történt a baleset. A BRFK két embert előállított.

Szilárd alapnak tartja a több hetes egyeztetés után létrejött koalíciós szerződést a német kancellár. Angela Merkel, a kereszténydemokrata unió elnöke a tárgyalások lezárása után úgy fogalmazott: a CDU, a CSU és a SPD közötti tervezet a beruházásokra összpontosít a gazdaság versenyképességének megtartásáért.

Németországban távozik a szociáldemokrata párt elnöki tisztségéből Martin Schulz a koalíciós szerződésről tartandó pártszavazás után. A politikus azzal indokolta döntését, hogy nem tudta megfelelően ellátni pártelnöki feladatait. Elmondta: a keresztény uniópártok és a szociáldemokraták alkotta következő szövetségi kormányban külügyminiszterként kíván tevékenykedni.

A világ leghosszabb tenger alatti vasúti alagútjával tervezik összekötni Finnországot és Észtországot. A két kormány megbízásából készült megvalósíthatósági tanulmány szerint a helsinki és a tallinni repülőteret összekötő vasúti alagút 2040-re készülne el. A Finn-öböl alatti 103 kilométeres átkelőn fél óra alatt lehetne eljutni az egyik fővárosból a másikba.

Újabb földrengés volt Tajvanon. A Richter-skálán 5,4-es erősségű rengésnek nincsenek áldozatai. A földmozgás ugyanabban a körzetben volt, ahol kedden a Richter-skálán 6,5-es erősségű földmozgás pusztított. A természeti csapásban heten meghaltak, 258-an megsérültek. A mentőcsapatok 224 embert menekítettek ki a romok alól, 67 embert továbbra is keresnek.