Hackerek az államigazgatás ellen - ilyen volt a tavalyi év Magyarországon

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2018. január 24. 19:46
Felértékelődik az etikus hackerek szaktudása. Ez a téma is előtérbe kerül a szerdán és csütörtökön megrendezett Nemzetközi IT Biztonsági Konferencián és Expón Budapesten.

A fórum alkalmából Rajnai Zoltán, a Belügyminisztérium kiberkoordinátora a 2017-es évet értékelve az InfoRádiónak azt mondta: tavaly a biztonság állt nyerésre a hackerekkel szemben, akkor is, ha voltak incidensek. Kiemelte: a nagy zsarolóvírusos támadássorozat, amely 150 ország 190 ezer rendszerét érte el, 

a magyar kormányzati, önkormányzati és államigazgatási szervezeteket nem érintette.

Egy támadásról lehetett tudni, az év közepén a kormany.hu, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy honlapja túlterheléses támadást kapott. A szakember szerint bár a támadók több-kevesebb sikerrel jártak, de a szaktudás és a szerencse kombinációjának köszönhető, hogy adatszivárgás, adatlopás nem volt, állampolgárok adataihoz nem fértek hozzá. Rajnai Zoltán szerint a Nemzeti Kibervédelmi Intézet berkein belül működő Kormányzati Eseménykezelő Központ jól látta el a feladatát, és sok más támadást tudott kiküszöbölni.

A Belügyminisztérium kiberkoordinátora közölte: az államigazgatási rendszer védelme nagyon erős, a nemzetközi környezetből jövő információkra gyorsan reagáló, preventív jellegű megoldásokat alkalmazó, a biztonságot garantáló rendszer működik.

Az etikus hackerek alkalmazása kapcsán kijelentette: egyes területeken már projektek kapcsán megjelent. Úgy véli, hogy az etikus hackerek munkáját is felértékeli, amikor nagyvállalatok honlapjuk biztonságának ellenőrzésére, az esetleges hibák feltárására kérik fel őket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
IT Biztonsági Konferencia és Expó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást