Nagy változás jön a boltokban

Infostart
2017. augusztus 1. 08:02
Augusztus elsejétől már csak a magasabb, 51 százalékos hústartalmú termékek kerülhetnek forgalomba virsli és párizsi elnevezéssel. Emellett előírásokat is be kell tartaniuk a gyártóknak.

A Magyar Élelmiszerkönyv húsokra vonatkozó szabályozása szerint augusztus elsejétől csak akkor kaphat egy termék virsli vagy párizsi elnevezést, ha legalább 51 százalékban tartalmazza azt a húsfajtát, amelyből készült – mondta a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

Pleva György hozzátette: egy uniós jogszabály már korábban tartalmazott szigorításokat, de azt nem szabályozta, hogy a termékbe mennyi, a csontokról mechanikusan lefejtett, úgynevezett szeparátorhús (MSM) kerülhet. Ez rosszabb minőségű terméket eredményezett, és azt is, hogy csontmaradék is belekerült.

Azért változtattak az élelmiszerkönyvön, hogy

a magyar fogyasztók a régi néven a megszokott minőségű termékhez juthassanak hozzá

– hangsúlyozta.

Augusztustól a húskészítmények hústartalmát 10-15 százalékkal növelni kell, és további előírás, hogy szeparátorhúsból legfeljebb 10 százalékot szabad belekeverni a termékbe. Ennek a felhasználást a kalciumtartalom alapján vizsgálják majd – fejtette ki Pleva György.

A szeparátorhúst a kolbász- és szalámifélékhez sem lehet felhasználni. Azoknál, amelyekbe mégis tartalmazzák az anyagok, új nevet kell adni a terméknek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy változás jön a boltokban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást