A Magyar Élelmiszerkönyv húsokra vonatkozó szabályozása szerint augusztus elsejétől csak akkor kaphat egy termék virsli vagy párizsi elnevezést, ha legalább 51 százalékban tartalmazza azt a húsfajtát, amelyből készült – mondta a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.
Pleva György hozzátette: egy uniós jogszabály már korábban tartalmazott szigorításokat, de azt nem szabályozta, hogy a termékbe mennyi, a csontokról mechanikusan lefejtett, úgynevezett szeparátorhús (MSM) kerülhet. Ez rosszabb minőségű terméket eredményezett, és azt is, hogy csontmaradék is belekerült.
Azért változtattak az élelmiszerkönyvön, hogy
a magyar fogyasztók a régi néven a megszokott minőségű termékhez juthassanak hozzá
– hangsúlyozta.
Augusztustól a húskészítmények hústartalmát 10-15 százalékkal növelni kell, és további előírás, hogy szeparátorhúsból legfeljebb 10 százalékot szabad belekeverni a termékbe. Ennek a felhasználást a kalciumtartalom alapján vizsgálják majd – fejtette ki Pleva György.
A szeparátorhúst a kolbász- és szalámifélékhez sem lehet felhasználni. Azoknál, amelyekbe mégis tartalmazzák az anyagok, új nevet kell adni a terméknek.