Drasztikus változás a budapesti tömegközlekedésben

InfoRádió
2017. július 28. 12:17
Míg 2013-ban még 365 ellenőr dolgozott a fővárosi BKK-járatokon, 2017-ben már 103-mal kevesebb, vagyis csaknem 30 százalékkal csökkent az állomány. Ezen belül 2015 után zuhant nagyot a létszám, akkor még ugyanis 340 fő dolgozott ellenőrként az idei 262 helyett.

A Napi.hu összeállítása szerint az első ajtós felszállás folyamatos terjedése sokat segít a bliccelők kiszűrésében, ráadásul a BKK 2014-ben újított az ellenőrök kiküldési mechanizmusán: minden ellenőri műszakban mobilcsoportokat alakítottak ki, amelyek tevékenysége nem fővárosi közösségi közlekedési vonalakhoz, hanem területhez kötött. 

A BKK szerint az ellenőrök már ad hoc módon - azaz utasok számára kiszámíthatatlanul - jelennek meg egyes fővárosi vonalakon. A munkaidő hatékony kihasználását segíti az is, hogy az ellenőrök munkaidejük kezdetén a főváros tíz különböző pontján jelentkeznek szolgálatra, lehetőség szerint a lakhelyükhöz közelebb. Újítás, hogy az ellenőrök flottás mobiltelefonokat kaptak, amelyekkel egymással ingyen beszélnek. Indítottak egy automatikus beosztáskészítő rendszert és a Budapest-kártyákat is applikációval ellenőrzik már.

Az összes HÉV-állomás peronján történő állandó ellenőrzéshez nincs elegendő létszámú HÉV-jegyellenőr, de a szerelvényeken ellenőriznek és jegyet is adnak el. A biztonsági őrök néhány állomáson elsősorban csúcsidőben végeznek beléptetéses ellenőrzést, illetve rendkívüli események, rendezvények idején. A HÉV-ellenőrök száma is megcsappan az elmúlt években. 2013-ban még 76-an voltak, idén 58-ra csökkent a létszám.