A cukorbeteg gyerekek érdekében lépett az ombudsman

InfoRádió
2017. május 11. 19:35
A cukorbeteg gyerekek inzulinos kezelésének óvodai, iskolai biztosítását célzó jogszabály megalkotását kérte az ombudsman. Az oktatási jogok biztosa azután indított vizsgálatot, hogy kiderült: több panaszos szerint a cukorbeteg gyerekeket a közintézmények problémásnak ítélik, ezért elutasítják a felvételüket.

Az oktatási jogok biztosa kiemelte, az utóbbi években egyre több olyan panasz érkezett, amelyek arról szóltak, hogy óvodáskorú

cukorbeteg gyerekeket nem szívesen fogadják az óvodákban,

mert megijednek attól, hogy olyan tennivalójuk lenne, amihez kevésbé értenek; vércukort kellene mérniük, inzulint kellene adagolniuk. Aáry-Tamás Lajos hozzátette, az aggodalom jogos, hiszen ezeket valóban csak egészségügyi végzettségű emberek végezhetik el.

„Az egészségügy területén a szülőket felkészítik, de a pedagógusok nem vesznek részt ilyen képzésen, csak akkor, ha önkéntesen és akár saját pénzükből áldoznak arra, hogy ezeket az információkat megszerezzék.”

Az oktatási jogok biztosan hangsúlyozta, a pedagógusokat két szempontból kell helyzetbe hozni;

világosan rögzíteni kell a felelősségi körüket,

és az olyan pedagógusok számára, akik segítenének, meg kellene szervezni például a Magyar Diabétesz Társaság által szervezett képzés elvégzését.

„Azt ajánlom az oktatási miniszternek, támogassa a képzés elvégzését, segítse a pedagógusokat, hogy ingyen vehessenek ezen részt és ez krediteket is érjen nekik.”

Aáry-Tamás Lajos ajánlásban a jogszabályi feltételek megteremtését, valamint egy országos stratégia kialakítását kérte, ugyanis, mint mondta, az európai tendenciákban is az látszik, hogy a cukorbeteg gyerekek száma folyamatosan nő.

„Ezzel a védőnőknek, orvosoknak és a szülőknek is megmarad a szerepük, de ha van olyan tanár, óvodapedagógus, aki bevállalja, hogy elmegy egy képzésre, amivel szakszerűen segíthet, már beljebb vagyunk.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ombudsman: meg kell szervezni a cukorbeteg gyerekek szakszerű iskolai ellátását
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást