Megbízottakat küld a CEU-ügy miatt az USA

InfoRádió
2017. április 7. 08:54
"Az egyetem egy geostratégiai harc közepén találta magát, egyfajta túszként."

„Ma reggel kaptam egy üzenetet, hogy az amerikai külügyminisztérium embereket küld Budapestre jövő héten” – mondta az Egyesült Államokban tartózkodó Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektor-elnöke a The Chronicle of Higher Education című oktatási szaklapnak csütörtökön.

A megbízottak kifejezetten a CEU miatt érkeznek majd a magyar fővárosba, de az interjúból nem derült ki, kivel tárgyalnak, vagy milyen megbeszéléseket tartanak majd itthon - írta a hvg.hu.

Ignatieff arról is beszélt, hogy a CEU egy geostratégiai csata közepén találta magát egyfajta túszként. A csata szerinte Orbán Viktor és az európai közösség, illetve Orbán Viktor és az USA között zajlik.

A rektor szerint a kialakult helyzetben az amerikai kormány támogatása megingathatatlan, ami hatással volt az európai reakciókra is, az USA támogatása miatt már Európában is kevésbé óvatosak a CEU ügyével kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy a Trump-kormánytól nagyobb támogatást kap-e, mint az Obama-kabinettől kapott volna, a rektor nem válaszolt.

Annyit mondott, hogy nem helytálló Orbán feltételezése, miszerint a Trump-kormányt nem érdekelné, ha egy amerikai intézményt támadás ér.