Palkovics László így oldja meg a CEU problémáját

InfoRádió / MTI
2017. március 30. 12:56
A magyar törvényeket mindenkinek be kell tartania - hangsúlyozta az oktatási államtitkár a felsőoktatási törvényt módosító javaslattal kapcsolatban csütörtökön Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Palkovics László a CEU rektorával való előző napi egyeztetésről újságírói kérdésre elmondta: megismerték az érveiket, és ennek alapján nem szükséges visszavonni a javaslatot. A törvényben szereplő feltételeket teljesíthetőnek tartja.

A CEU számára nem jelent kockázatot a javaslat - erősítette meg korábban is hangoztatott álláspontját. Hozzátette: más egyetem nem élt kifogással a javaslat ellen, és a magyar törvényeket mindenkinek, minden felsőoktatási intézménynek be kell tartania.

Kifejtette: két egyetemről van szó, a CEU Amerikában bejegyzett, ott akkreditált, de ott nem működő, viszont Magyarországon képzést folytató külföldi egyetem. A Közép-európai Egyetem Magyarországon bejegyzett, alapítványi fenntartóval működő magánintézmény; a két intézmény telephelye ugyanakkor azonos.

Ha a CEU-ra vonatkozó feltételeket nem sikerülne teljesíteni, bár a szándék megvan, akkor a másik egyetem tovább működhet, így oktatói és hallgatói érdeksérelem nem lesz - mondta Palkovics László. Az a kérdés, hogy a Magyarországon folyó képzésre kapnak-e majd a hallgatók amerikai és magyar diplomát is - tette hozzá, megjegyezve: "érti az üzleti részét", s attraktívabb is a képzés, ha két oklevél jár vele.

Az oktatási államtitkár szerint diplomáciai bonyodalom nem várható a javaslat miatt.

Jelezte azt is: péntek délután az MTA elnökével tárgyal majd, s a törvénymódosításról egyeztet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával és a rektori konferenciával is.

A szerdai fejleményekről itt olvashat.

Csaba László, a CEU professzora is nyilatkozott az InfoRádiónak, ezt itt olvashatja el, illetve hallgathatja meg.