Kik követhetik a britek példáját?

Infostart
2017. február 15. 20:18
Mindenképpen reagálni kell Brüsszelnek és az egyes tagállamok vezetőinek azokra a hangokra, amelyek az Európai Unió ellen fogalmaznak meg adott esetben radikális kritikákat is - mondta az InfoRádiónak Pócza István, a Századvég elemzője, miután az alapítvány megvizsgálta a Brexit utáni európai politikát.

Az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról szóló népszavazását követően több országgal kapcsolatban is felvetődött, hogy az elkövetkező időszakban akár a britek példáját követve újabb referendumokra, s esetleg kilépésekre kerülhet sor. A Századvég ezzel összefüggésben megvizsgálta azokat az országokat, amelyek esetében ebben az elmúlt körülbelül fél éves időszakban mérhető támogatottsággal bíró politikai erők részéről vetődött fel az EU-tagságról vagy az eurózóna tagságról szóló népszavazás kiírásának lehetősége, illetve igénye - számolt be az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány kutatója.

"Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy több olyan párt is van, amely ugyan megfogalmazta népszavazás kiírásának szándékát, de nem feltétlenül foglalt állást abban a kérdésben, hogy annak realizálódása esetén az EU, illetve eurózóna tagság mellett, vagy pedig ellen kampányolna" - mutatott rá a kutató.

Így - tette hozzá - ez a fajta fellépés értelmezhető úgy is, mint egy figyelemfelkeltő politikai eszköz, s nem automatikusan jelenti azt, hogy az adott szereplők valóban a kilépés mellett foglalnának állást.

"Az EU-tagságról, illetve eurózóna tagságról szóló népszavazásra legnagyobb valószínűséggel Hollandiában, illetve Ausztriában kerülhetne sor. A következő csoportba – kisebb valószínűséggel – Franciaország és Olaszország tartozik. Az elemzésben vizsgált országok harmadik csoportjában Németország, Dánia és Svédország szerepel. Esetükben ugyanis jelen helyzetben azt mondhatjuk, hogy a referendumot kezdeményezni kész politikai erők támogatottsága és a társadalomban az EU, illetve eurózóna tagsággal kapcsolatos támogató álláspont miatt a legalacsonyabb a valószínűsége a népszavazás kiírásának" - ismertette áttekintésük eredményét Pócza István.

Hozzátette: Németország, Franciaország, illetve Hollandia azok az országok, amelyek esetében a brit népszavazáshoz hasonló, tehát kifejezetten az európai uniós tagságról szóló referendum megtartása vetődött fel különböző politikai szereplők részéről az említett időszakban. Olaszországban inkább az eurózónához való tartozás megkérdőjelezése jellemzi a népszavazással

kapcsolatos megszólalásokat. Ausztria, Dánia és Svédország esetében pedig inkább egyfajta „feltételességet” látni, valamilyen folyamat bekövetkezésének, vagy éppen elmaradásának függvényében kezdeményeznének népszavazást az Európai Unióhoz való tartozásról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kik követhetik a britek példáját?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást