"Kell egy kis idő, amíg megnyugszik az ingatlanpiac"

Infostart
2017. január 31. 08:22
Érezhető a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény hatása az ingatlanpiacon - mondta az InfoRádiónak az Otthontérkép vezető elemzője.

Mester Nándor kiemelte, erősen megnőtt a kereslet ezen finanszírozási forma iránt, viszont ez még nem csapódik le az ingatlanok kínálatán és az árán.

„Hiába jogosult egy fiatal pár a CSOK-ra, kétszer is meggondolja, hogy új építésű ingatlant vagy használtat vegyen, ugyanis egyre jelentősebb az árkülönbség a kettő között.”

Az Otthontérkép vezető elemzője hozzátette, az ingatlanfejlesztők látva, hogy egymást követik az ösztönzőprogramok, nő a kereslet a termékeik iránt, felvitték az árakat. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy az érintettek egy része nem tudja megfizetni ezeket, hiába jogosult a CSOK-ra, ezért inkább visszakozik és addig nyújtózkodik, ameddig a takaró ér – fogalmazott Mester Nándor.

„Ez növekvő keresletet fog indukálni, és el fog telni még akár két-három év is, amíg újra megfizethetőek lesznek az árak.

Az újépítésű ingatlanok árait nem lehet a csillagos égig emelni, mert nem lesz, aki beköltözik.”

A használt lakások piacán nagyobb a kereslet, bár az ingatlanfejlesztők nem ezt mondják – tette hozzá az Otthontérkép vezető elemzője. Mester Nándor hozzátette, a cég friss felmérése azt mutatja, a lakáskeresők 30-40 százaléka visszafordul, amikor ezekkel a magas árakkal találkozik.

„Kell egyfajta megnyugvás a piacnak.”

Nagy az érdeklődés

2017 is az otthonteremtés éve lehet a családok számára, mert továbbra is töretlen az érdeklődés a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény irányt - mondta az InfoRádiónak a család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a program 2015-ös bevezetése óta 36 ezer igénylést fogadtak be, 87 milliárd forint összértékben. 

Logikusnak tűnik az a feltételezés, hogy a CSOK iránti igény vidéken gyakoribb, mert ott megfizethetőbbek az ingatlanok, de ez nem teljesen van így – hangsúlyozta az Otthontérkép vezető elemzője. Budapesten sokkal több olyan ingatlan van, aminél a CSOK-ot igénybe lehet venni, és a fizetőképes kereslet is nagyobb, magasabbak a jövedelmek – tette hozzá Mester Nándor.

„Vannak ugyanakkor vidéki nagyvárosok, ahol indultak vagy fognak kisebb vagy közepes méretű lakásberuházások, ott még nem szálltak még ennyire az árak, és a finanszírozási bizonytalanság sem tántorítja el annyira a leendő vásárlókat, hogy beszálljanak egy ilyen akcióba” - mondta az Otthontérkép vezető elemzője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
"Kell egy kis idő, amíg megnyugszik az ingatlanpiac"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást