Paczolay Péter február helyett csak áprilisban kezdhet az európai bíróságon

Infostart
2017. január 26. 15:37
A devizahitelekkel összefüggő ügyek, valamint a börtönviszonyok is az Emberi Jogok Európai Bíróságának napirendjén van Magyarországról - nyilatkozta az InfoRádiónak a strasbourgi testület leendő bírája, akit az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése jelölt erre a posztra. Paczolay Péter elmondta, hogy várhatóan március végéig marad római nagykövet, és április közepén teszi át székhelyét Franciaországba.

Paczolay Pétert abszolút többséggel, 179-ból 91 támogató szavazattal választották meg kedden az Európa Tanács bírói testületébe. Az Alkotmánybíróság korábbi elnöke az InfoRádiónak elmondta: ebben a tisztségében befolyásolni tudja a Magyarországra vonatkozó ügyek alakulását.

„A devizahitelekkel kapcsolatos ügyek azok, amik szerintem most Magyarországon a legnagyobb érdeklődésre számítanak. Természetesen nagyon sok olyan ügy van, ami ismétlődő - például a perelhúzódás vagy a börtönviszonyok –, de ez egy teljesen újfajta ügyhalmaz. Magyarország nem a legnagyobb ügyeket szállító, hiszen ez elsősorban Törökország, Oroszország, Egyesült Királyság, Olaszország” - fogalmazott Paczolay Péter.

A jelenleg még római nagykövet kilenc évre szóló megbízatása elvileg február 1-jén kezdődik.

„A nagyköveti állásomról nyilván lemondok, illetve visszarendelnek, csak utána tudom letenni az esküt az Emberi Jogi Bíróság előtt. Ezt reálisan áprilisra teszem. A híradásokban február 1-je jelent meg, ami azt jelenti, hogy legkorábban február 1-jén tudnám elfoglalni a bírói helyet, de nem okoz problémát, ha később megyek, hiszen addig a jelenlegi tag, Sajó András folytatja teljes jogkörrel a munkát” - közölte a jelenlegi római nagykövet.

Paczolay Péter úgy látja, valószínűleg március végéig látja el római nagyköveti teendőit. A diplomata egyébként Magyarország máltai nagykövete is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Paczolay Péter áprilisban megy az Emberi Jogok Bíróságához
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást